Izložba – Vrijeme utvrda: Plemićki grad Vrbovec na Sutli


Muzej Sveti Ivan Zelina će 24. veljače 2011. otvoriti izložbu Vrijeme utvrda: Plemićki grad Vrbovec na Sutli koju su organizirali Muzeji Hrvatskog zagorja – Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici, u suradnji s Institutom za arheologiju u Zagrebu. Spomenuta izložba prezentira nove zanimljive spoznaje o životu u Hrvatskom zagorju u srednjem vijeku dobivene desetogodišnjim arheološkim istraživanjima Vrbovca na Sutli.

Vrijeme utvrda na prostoru Hrvatskog zagorja je razdoblje od 12. pa sve do 16. stoljeća, kada burgovi, uglavnom nastali kao središta županija ili feudalnih vlastelinstava, predstavljaju jezgre oko kojih se gradi srednjovjekovno društvo. O tome svjedoči i vrijedna darovnica kralja Matijaša Korvina iz 15. stoljeća koja će se izložiti na izložbi. Brojne zagorske utvrde, i njihovo stanje na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće prezentirati će se grafikama i akvarelima posuđenih za potrebe izložbe iz Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu. Nekada sjedište čitavog vlastelinstva, u 13. stoljeću i centar istoimene županije i arhiđakonata, utvrda Vrbovec je nakon napuštanja u 16. stoljeću tijekom vremena zaboravljena, a sjećanje na nju ostalo je tek u povijesnim izvorima i u nazivu brežuljka Veliki Gradiš na kojem su, prekriveni zemljom, ležali njezini ostaci. Sustavna arheološka istraživanja koja na lokalitetu provodi Institut za arheologiju otkrila su burg poligonalnog tlocrta s palasom, branič-kulom, cisternom i istočnom prostorijom, čiji su temelji konzervirani. Pronađeni su brojni pokretni arheološki nalazi, poput oruđa, sitnih ukrasnih predmeta i dijelova odjeće, opreme viteza – oružja i konjske opreme, noževa i uvezenih posuda od majolike i stakla koje su služile kao pribor za jelo, zatim brojnih keramičkih posuda za kuhanje i pripremanje hrane lokalne izrade, ulomaka lijepo ukrašenih keramičkih grijaćih peći, te dijelova kamene plastike.
Na izložbi koja će se otvoriti 24. veljače u muzeju izložit će se rezultati dugogodišnjeg terenskog rada Instituta, kao i rada na cjelokupnoj obradi spomenutih nalaza i uzoraka, koja podrazumijeva interdisciplinaran pristup. Stoga su u priču o prošlosti Vrbovca uzeti u obzir rezultati provedenih povijesnih istraživanja, i rezultati analiza uzoraka kostiju, drva, zemlje i ugljena. Kako je izgledala plemićka trpeza i pribor za jelo, zatim prehrana stanovnika Vrbovca kroz stoljeća, te koja je bila namjena pojedinih dijelova utvrde, i konačno, kako je izgledao kraj života na utvrdi, samo su neka od pitanja kojima se znanstvenim analizama naslućuju odgovori. Tako je potvrđeno kakao Vrbovec spada u red najstarijih zagorskih utvrda čiji se početak može vezati uz vrijeme prije tatarske provale.

Brojnim dobivenim informacijama omogućena je izrada animacije i 3D modela pretpostavljenog izgleda utvrde iz razdoblja kada su njome gospodarili grofovi Celjski. Spomenuti model koji će se multimedijski predstaviti na izložbi upotpunjen je pojedinim detaljima interijera, poput animacije pretpostavljenog izgleda ukrašenih kaljevih peći koje su grijale plemićke odaje.

Kontakt:
Muzej Sveti Ivan Zelina
Trg Ante Starčevića 13
10380 Sveti Ivan Zelina
Tel: 01/2061-544
Fax: 01/2013-686
E-mail: muzej@zelina.hr
Url: http://www.muzej-zelina.hr

Muzej otvoren za posjetitelje: ponedjeljak – subota: 10 – 14 h

IZVOR: Zelina.hr, MDC