Sakupljanje LEGO kockica? Ovo morate znati

LEGO svijet ne poznaje granica, od tema simpatičnog Spužva Bob ili Boba graditelja do kompleta tamnih Ratova zvijezda i Harrya Pottera. Neki ljudi kupuju komplete i čekaju porast vrijednosti, drugi ih kupuju za igru i izradu kompliciranih scena. Treći su negdje u sredini, tek kolekcionari i LEGO ovisnici. Ako razmišljate o započinjanju kolekcionarstva u LEGO svijetu ovo su neke od stvari koje trebate imati na umu prije nego što počnete.

Prodati ili sačuvati

Ukoliko započinjete prikupljati LEGO komplete, radite li to da nešto zaradite ili samo zbog zabave? Ukoliko je zbog profita, potrebno je prikupiti čim više saznanja o do sada izdanim kompletima i serijama, njihovim prosječnim cijenama, koji kompleti su najcjenjeniji, time i najskuplji, te koji će biti ponovno izdani.

Upoznajte tržište

Više od 55% od prodanih LEGO kompleta kupili su odrasli za odrasle. Ovo izgleda pretjerano, ali sakupljanje LEGO kompleta je oduvijek bio popularan hobi, posebno od kada su uvedeni Ratovi zvijezda, Harry Potter i druge franšize. Spider iz kompleta Ratova zvijezda se sada prodaje po skoro duploj cijeni od one po kojoj je izvorno prodavan (5,99 prema 10,00 dolara), dok Millenium Falcon koji stoji desetak puta više još se uvijek može pronaći po izvornoj cijeni zato što ima dosta na tržištu.

Kompleti i serije

Svaki LEGO proizvod ima jedinstveni broj kompleta povezan s njim. To je nešto što se upotrebljava juniverzalnu identifikaciju kompleta. Kompleti izdani u Europi imaju različite nazive od onih izdanih u SAD ili Japanu ali brojevi kompleta su identični. Postoje i kompleti identičnih imena, ali različitih brojeva kompleta. To su obično promocijski kompleti izdani s ostalim LEGO predmetima ili u slučaju marketinške promocije franšiza.  To su razlozi zašto je važno znati ne samo imena i godinu izdavanja, nego i ostala imena i brojeve promocijskih kompleta te načine pakiranja.

Prodavači kockica

Jeste li ikada tražili dio za svoj automobil, kojeg nije bilo nigdje na skladištu. Ista stvar se događa i kada želite izraditi neku scenu i nedostaje Vam nekoliko LEGO kockica. U svijetu postoji veliki broj prodavača pojedinačnih kockica ili figurica.  Znači, želite li izgraditi vojsku Storm troopera ili imati tonu skeleta koji napadaju dvorac, više se isplati kupiti ih od takvih prodavača, nego da kupujete komplete i vadite dijelove koji su Vam potrebni.  Renomirane prodavače možete pronaći na bilo kojem forumu posvećenom LEGO kockicama ili stranicama obožavatelja. Prije narudžbe provjerite reputaciju i pratite što ste naručili i dobili, jer neki od njih šalju pošiljke onoga čega imaju i kada imaju.

Inozemna tržišta

Već smo pokrili označavanje kompleta, pa sada možemo nešto reći i o stranim tržištima. Kolekcionari u SAD-u su obično spremni platiti više za komplet izdan u drugoj zemlji,osobito ako postoje bilo kakve razlike u imenu ili obliku pakiranja (u vrećicama ili kutijama).  Primjer za ovo je Grey Ninja, brojevi kompleta 3019 i 1178. Prvi komplet je izdan u SAD u kutiji, drugi u Japanu i zatim u SAD. Naravno japanski kompleti su imali naziv na japanskom, također i takve upute. Na eBayu cijene su im tri do četiri puta veće nego onima iz SAD. Edukacija o varijacijama naziva kompleta, kada su izdani i kako su im rasle cijene povećati će vašu zaradu.

Aukcije

Mjesta kao što je eBay su izvrsna za započinjanje prikupljanja kolekcija ili za kompletiranje, ali treba obratiti pažnju na neke mutne prodavače. Neki krivo interpretiraju nazive, ne prikazuju brojeve kompleta, tvrde da su neupotrebljavani, makar je kutija otvorena ili nedostaju neki dijelovi, te pokušavaju poboljšati izgled kako bi postigli da komplet izgleda vrjedniji nego što jest. Iskustva mogu biti mješovita, neki kompleti mogu biti odlični, neki čista pljačka.  Općenito, ukoliko pronađete nekog tko ima više kompleta na prodaju, zapamtite ga i redovno pratite ponudu. Povratne informacije (feedback) drugih kupaca mogu pomoći u odluci kupiti ili ne od nekih prodavača.

Ne ograničavajte se

Odavno LEGO proizvodi nisu samo kompleti kockica. U posljednjih nekoliko godina razgranali su se u video igre, knjige za bojanje, odjeću, satove, olovke, četkice za zube, stripove, igre, pa čak i stvari za domaćinstvo. Neki od tih proizvoda su izuzetno popularni, dok drugi sjede na policama i sakupljaju prašinu. Bez obzira na trenutnu popularnost, za deset godina, vrlo velika vjerojatnost je da će se cijena udvostručiti ili utrostručiti svim proizvodima s LEGO logotipom.

Nabavite časopis

LEGO magazin se može dobiti besplatno, ukoliko se pretplatite na njega na njihovim stranicama. Ne samo da ćete biti u mogućnosti vidjeti komplete u boji, nego ćete odmah dobiti informacije o novim kompletima, rasprodajama i stvarima koje se više ne proizvode. Osim besplatne pretplate postoji i plaćeno članstvo, Brickmaster paket u kojem dobivate neke LEGO dodatke, kao što je Bionicle stripovi, Legoland ulaznice i ekskluzivne LEGO komplete.

Rasprodaje

Kada dolazi nova serija dućani obično naprave rasprodaju postojećih kompleta kako bi napravili mjesta za nove proizvode. To je sjajna prilika za napraviti zalihu kompleta koji bi inače bili preskupi. Ovakve prilike daju mogućnost brzog povrata investicije ili spremanje za kasnije kada će cijena biti još viša, time i zarada, osobito ako kompleti više neće biti u proizvodnji.

Zabavite se

Pravi kolekcionar i LEGO ovisnik će kupiti svaki komplet koji vidi na rasprodaji. Tada možete odlučiti koje ćete zadržati, a koje prodati. Ako već sada sakupljate LEGO komplete znate kolika je kušnja sačuvati zatvorene komplete u ormaru, a ne ih otvoriti i igrati se s njima. Dajte si i malo oduška, pa ukoliko pronađete neki primamljivi komplet, posložite ga. Budite LEGO entuzijast, a ne samo kolekcionar.