Kako započeti skupljanje nalivpera

Skupljanje nalivpera spada u hobije za koje je potrebno znanje kojeg posedujet tek  nekolicina. Pravi pisaći pribor je puno više od kemijske olovke u važem đžepu ili torbici. Interes za nallivpera se može voditi prema povijesnom, tehničkom ili estetskom kriteriju, pisanje posebnim nalivperima može biti eliku užitak, a neka se mogu opisati iako umjetnička djela. Također sakupljanje nalivpera ne mora biti skup hobi. Bez puno problema se može pronaći i jeftinijih starih nalivpera, međutim kada se govori o najboljim ili modernim, samo nebo je granica, osobito ako se radi o limitiranim serijama. Većina kolekcinara nalivpera voli i pisati, ako ne sa svima, onda barem s nekolicinom primjeraka u svojoj kolekciji. Generalno, što su nalivpera rijeđa, starija ili skuplja, teže da će biti upotrebljavana, iako koleksionari teže tome da ih imaju u ispravnom stanju. Moderna nalivpera limitiranih edicija dovode svoje vlasnike u veliku kušnju, jer pisanje s njima može dovesti do značajnog pada cijene.

Odredite svoj budžet

Na početku počinjanja svake kolekcije važno je postaviti limite koliko želite uložiti, barem u prva nalivpera. Postoje nalivpera koja su vrijedna za sakupljanje od nekoliko dolara do nekoliko tisuća dolara, ali većina ih spada u cijenovn razred od sto do nekoliko stotina dolara.

Odredite koja nalivpera ćete sakupljati

Odluka je nova ili stara nalivpera, Ukoliko ćete sakupljeti moderna nalivpara biti će malo lakše pronaći ih, međutim starija nalivpera pružaju veću raznovrsnost, povijesni interes i mogućnost istraživanja svakog od njih.

Gdje kupovati

Nova nalivpera će se sigurno naći u trgovinama, dok je puno manje trgovina sa starijima. Starija nalivpera je puno lakše pronaći na internetu, prvenstveno eBay-u gdje je većina prodavača, dok se u kontakt s drugim kolekcinairma, koji i prodaju dio svoje kolekcije, može doći na različitim forumima posvećenim toj tematici. Posjeta nekom od sajmova je isto dobra opcija. Na sajmu možete vidjeti primjerke nalivpera koja vas zanimaju uživo, opipati ih i vidjeti pravu boju svakog od njih.

Stanje nalivpera

Ukoliko želite imati nalivpera u ispravnom stanju nasumična kupovina na eBay-u od nespecijalista neće polučiti najbolje rezultate. S druge strane, postoji puno eksperata koji nude usluge popravaka nalivpera, te ukoliko je prava cijena neka Vas ne bude strah kupiti neko nalivpera iako nije u ispravnom stanju. Takve eksperte ćete upoznati na sajmovima. Naravno, specijalistički dućani koje postoje na eBay-u nude bolje opcije, čak i refundiranje ukoliko nalivpero nije u deklariranom stanju, dok kupovina od individualaca često nema takve mogućnosti.

Očuvanje vrijednosti

Pripazite što sakupljate, jer nemaju sva nalivpera jednaku potražnju osobito ako ih proizvode neki manje poznati ili etablirani proizvođači.

Savjeti

1. Sakupljanje je prilično intenzivna aktivnost, pa sakupljajte ono što vas zanima. Stara preporuka, da više vrijedi kupovati manje skupljih stvari od više manje vrijednih, još uvijek stoji. Međutim, kolekcionari postaju selektiviniji što su više u tome jer prikupljaju iskustvo i znanje o materiji.

2. Postoji nebrojeno knjiga, časopisa i web stranica s informacijam o sakupljnu pisaćeg pribora (ne samo nalivpera). Vrijed uložiti trud u proučavanje prije same kupovine.

3. Pazite na poslove koji zvuče predobro da bi bili istiniti, osobito kon online aukcija. Na eBay-u postoji sustav komentara i informirajte se o prodavaču prije nego što sklopite posao. Čak možte postaviti i ptanje na nekom od foruma.

4. Osnovno pravilo, veća nalivpera vrijede više od malih. Ali većina modernih nalivpera je veća od starih. Stara nalivpera su obično i lakša, proizvedena prvenstveno kao pisaći pribor, a ne kao statusni simbol.

Upozorenja

1. Svoja nalivpera pohranjujete na hladnije i tamnije mjesto.

2. Istražujte prije nego što počnete sami popravljati svoja nalivpera (prije ili kasnije doći ćete i do toga). Sve dijelove nalivpera nije uputno potopiti u neku od rastopina za čišćenje tinte, neki materijali mogu izbljediti ili se deformirati, dok drugi mogu biti od metala podložnih hrđanju. Podizanje poluge za pritiskanje gumenog rezervoara, može završiti oštećenjem ukoliko se gumm stvrdnula.

3. Izbjegavajte korištenje viskopigmentiranih tinti u plastičnim nalivperima u kojima je tinata ukontaktu s valjkom. U ovom slučaj utrajne mrlje su velika opasnost.

4. Nalivpera limitiranih edicija bez kutija i papira gube značajno na vrijednosti. S druge strane, kutije i papiri ne podižu vrijednost starijih nalivpera.

U slijedećim člancima upoznati ćemo Vas s pojedinim etabliranim proizvođačima čija nalivpera vrijed i sakupljati, ako što su Montblanc, Pelikan, Wahl-Eversharp, Conklin i drugi.