Peru: nova arheološka otkrića

Ostaci ukrasa dužnosnika prikazanih na prezentaciji otkrića u srijedu 23.2.2011

U planinskim džunglama jugoistočnog Perua arheolozi so otkrili skupinu drevnih grobnica za koje kažu da je jednako važno kao i otkriće izgubljenog grada Machu Picchu.

Gropbnice pripadaju kulturi Wari i pronađene su na istočnim obroncima Anda u oblasti Cuzco, u napuštenom gradu za kojeg se vjerovalo da je posljednja odstupnica pokreta otpora Inka protiv španjolske kolonijalne vladavine.

Wariji su civilizacija koja prethodi Inkama i imali su veliki utjecaj na kulturu andske regije između 600-te i 1200-te godine. Carstvo Inka (oko 1400 do 1532) je bilo najveće predkolumbijsko carstvo u obje Amerike.

“Impresivno je pronaći Warije u džunglama oko Cuzca. To otvara novo poglavlje u arheološkim istraživanjima i prisiljava nas ponovno napisati povijesne činjenice. Otkriće spada u red najvećih i u rangu je otkrivanja Machu Picchu ili otkrivanja mumije vladara Sipana iz Mocha civilizacije.”, rekao je Juan Garcia, direktor kulture u Cuzco oblasti, prilikom prezentacije otkrića.

Arheolozi su pronašli oklop od srebra za torzo, masku, dvije znatne narukvice s ženskim figurama i dva drvena štapa za hodanje obložena srebrom u grubi visoke ličnosti koja je predstavljala gospodara Warija.

Grobnice su otkrivene u arheološkom kompleksu Espritu Pamma u okrugu Vilcabamba u reguji Cuzco, kojih 1100 kilometara jugoistočno od Lime.

Vilcabamba je posljednje utočište Inka koji su pružali otpor španjolskim osvajačima nakon što su konkvistadori zarobili i pogubili vladara Inka 1532. godine. Zadnjeg vođa otpora, Tupac Amaru I, španjolci su zarobili i pogubili 1572, nakon uništenja grada.

Ovo je spektakularno i iznenađujuće otkriće. Zahtijeva reviziju dijela povijesti Inka. Ovo je dokaz da si u Wariji nastanjivali džunglu i to mnogo prije Inka.” izjavio je arheolog Luis Lumbreras, prijašnji direktor Nacionalnog instituta za kulturu. Pretpostavlja se čak da su civilizaciju Inka osnovali pobunjenici iz carstva Warija, koristeći dijelove kulture Warija za temelje kulture i političkog uređenja kraljavstva Inka.

Arheolozi su otkrili kompleks grobnica u lipnju 2010, i slijedećih mjeseci posvetili mu punu pažnju.

Luis Lumbreras je dodao da sada očekuje otkrivanje grada Warija u okolici i da to može potvrditi legendu o izgubljenom gradu Warija, Paititi. Ovaj grad istraživači traže već stoljećima, i pretpostavlja se da je izgubljeni grad Amazonske džungle prepun zlata i dragulja.

Pretkolumbijske civilizacije u Americi nemaju pisanih tragova povijesti, i arheolozi moraju opisati povijest prije kontakta s Europljanima.

U zemljama kao što je Peru, arheološka nalazišta u suhoj obalnoj regiji i Andama su sačuvana, međutim u vlažnim uvjetima koji vladaju u džungli teško se mogu sačuvati kosti i tekstil.

IZVOR: Latin America NEws