Pet najskupljih podsjetnika na Beatlese

Danas predstavljamo listu pet najskupnjih predmeta povezanih s Beatlesima. Popularni sastav je napunio mnoge muzeje i kolekcije predmetima koji su bili u njihovom vlasništvu , posebno povezanih s kreiranjem njihove muzike. Većinom su ti predmeti povezani s Johnom Lennonom.

1. Rolls-Royce Phantom V

Nekad u vlasništvu Johna Lennona, 1985 godine psihodelično prebojani Rolls-Royce Phantom V prodan je na aukciju u Sotheby’s za 2.230.00 dolara.  Lennon je modificirao i opremu automobila, pa tako ima i sjedala koja se mogu pretvoriti u dvostruki krevet, ugrađen je televizor i zvučni sustav, a smješten je u Kraljevskom muzeju u Britanskoj kolumbiji u Kanadi, kome ga je donirao kanadski bogataš Jim Pattison. Nakon što se Rolls-Royce 1967 godine pojavio psihodelično obojan na Londonskim ulicama jedna starija gospođa je napala automobil kišobranom vičući na Lennona kako je to mogao učiniti Rollsu.

2. Rukopis pjesme “A Day in the Life

Treći na listi je rukopis pjesme “A Day in the LifeJohna Lennona prodan za 1,2 milijuna dolara. Ovaj rukopis je prodana na aukciji Sotheby’s u NewYorku u lipnju 2010. “A Day in the Life” je posljednja pjesma na albumu “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” i smatra se jednom od najboljih pjesama svih vremena, Koautori ove pjesme su John Lennon i Paul McCartney. Cijena po kojoj je rukopis prodan je uvelike nadmašila procjenu od 500 do 700 tisuća dolara. Pjesma je inspirirana smrću Tara Browna, 21 godšnjeg prijatelja Lennona i McCartneya 1966 godine i prva dva stiha su adaptacija  iz obdukcijskog izvještaja objavljenog u Daily Mallu  17. siječnja 1967. Ova pjesma je bila na crnoj listi BBC-a zbog stiha “I’d like to turn you on”, što se u vrijeme nastanka pjesme smatralo referencom na uživanje droga. John Lennon je ovaj stih dodao kasnije, tokom snimanja pjesme i ne nalazi se na papiru s rukopisom pjesme.

3. Rukopis pjesme “All You Need is Love

Neki smatraju da je ipak rukopis ove pjesme najskuplji svih vremena. Rukopis je prodan za 1,25 milijuna 2005 u Cooper Owen aukcijskoj kući. John Lennon je napisao ovu pjesmu na jednom komadu papira 1967 prije zadnjeg pojavljivanja Beatlesa na televiziji. Prvi puta pjesma je izvedena u emisiji “Our World”, što je ujedno bio i prva globalna televizijska emisija, gledana istovremeno u 26 zemalja i emitirana putem satelita 25. lipnja 1967. godine. BBC je naručio ovu pjesmu od Beatlesa kao prilog Velike Britanije ovoj emisiji. Pjesma je objavljena kao singl početkom srpnja 1967 i istog trenutka je postala broj jedan za slijedeća tri tjedna.

4. Koža bubnja s naslovnice albuma “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”

Ručno obojana koža bubnja nalazi se na naslovnici albuma iz 1967 godine i rad je Joea Ephgravea. Upotrebljena je samo za izradu naslovnice albuma i nikada više. Prodana je na aukciji u Christie’s za 541.250 funti (oko 1.070.000 dolara). Postoje nege špekulacije da Joe Ephgrave upoće ne postoji, nego da je Ephgrave skraćena verzija “Epitaph-grave”, još jedan podsjetnik na skandal s mrtvim Paulom McCartnijem. Urbana legenda kaže da je Paul McCartney zamijenjen nakon smrti 1966 godine.

5. Gitara Gibson SG Geogea Harrisona

Vrijednost ove gitare je 567.500 doalra i postignuta je na aukciji u Chrisite’s u New Yourku 2004 godine. George Harrison je na ovoj gitari svirao između 1966 i 1969 godine. Ovu gitaru je upotrijebio prilikom snimanja albuma “Revolver“, zadnjeg službenog koncerta Beatlesa u Velikoj britaniji, a John Lennon je svirao na ovoj gitari za vijeme snimanja “White Album” 1969 godine. George Harrison je ovu gitaru dao Peteru Hamu iz rock sastava Badfinger tokom 1969. KAd je HAm umro 1974, gitare je bila pohranjena kod njegovog brata i pojavila se opet 2002 kad su ga kontaktirali iz “US Rock and Roll Hall of Fame” za vrijeme pripreme retrospektive Badfingera. Od tada gitara je bila na posudbi u muzeju, dok nije prodana anonimnom kupcu na aukciji 2004.

Ovdje vrijedi još spomenuti i piano za kojim je komponirana pjesma “Imagine”. Ovaj piano nije direktno povezan s Beatlesima, jer spada u razdoblje solo karijere Jonha Lennona, ali smatra se jednim od najvrijednijih predmeta povezanih s muzikom. Jednostavni Steinway u orahovoj boji je primjer kako neugledni predmeti mogu postati vrijedni predmet za sakupljače zbog toga što su dio povijesti. George Michael je kupio piano na aukciji 2000 godine za 2.100.000 dolara i komponirao pjesmu “Patience” na njemu. Procjenjuje se da danas piano vrijedi između 8 i 12 milijuna dolara. Trenutno piano na posudbi u Muzeju muzičkih instrumenata u Phoenixu, Arizona.