Prodan najstariji Monopoly

Najstariji poznati komplet Monopolija  prodan je za nevjerojatnih 90.000 funti na aukciji u Sotheby’s aukcijskoj kući sredinom prosinca prošle godine. Komplet je ručni rad iz 1933 godine. Od napravljenih 5000 komada ovo je jedini sačuvani.

Prvi primjerak je kružnog oblika u promjeru oko 80 centimetara i napravio ga je inženjer toplinske enrgije Charles Darrow koristeći olovke i tintu. Kućice i hoteli su također napravljeni ručno od borovine. On je također posložio i napisao pravila, što je također uključeno u komplet. Na poljima nije upisana vrijednost, ali boje odgovoraju današnjim, i sadrži sva polja kao i današnji Monopoly što govori da se igra nije izmjenila od svog nastanka.

Monopoly je verzija igre vlasništva koju je osmislila Lizzie Magie 1904 godine, ali darrow je postavio drugačija pravila i zaštitio ih. Nakon što je Darrow otpušten tokom depresije počeo je proizvoditi MOnopoly kao izvr prihoda, međtim naglo se obogatio kada je prodao prava za igru nakladnicima Parker brothers 1934. godine.

Originalni Monopoly koristi Atlanic City za imena ulica, a popularnost igre je uzrokovala da je samo dvije godine nakon masovne prodajenapravljena i londonska verzija.

Iako je Darrow u vrijeme izdavanja predstavljen kao autor, sada se vodi kao jedan od onih koji su igru finalizirali u današnji oblik , dok je Lizzie Magie prepoznata kao pravi izumitelj igre.

IZVOR: Sotheby’s, Daily Mail