Kineski erotski reljefi na aukciji

Jedinstvena kolekcija panela kineske erotske bjelokosti montirana na stranice od posebne vrste eukaliptusa biti će ponuđena na aukciji. Bjelokosti su vjerojatno iz dinastije Qianlong i procijenjena cijena je između 800.00o do 1,2 milijuna funti.

Izuzetne scene iz 18-og stoljeća prikazuju parove kako uživaju u seksu u različitim dijelovima vrtova palače. Ovi vrhunski reljefi orijentalne erotike su najnovije otkriće koje će nesumnjivo privući kineske natjecatelje koji žele otkupiti svoju baštinu.

Reljefi su postavljeni na osam stranica plemenitog eukaplitusa zvanog Zitan (posebna i rijetka spororastuća vrsta) čiju upotrebu je kontrolirala carska radionica. 30 centimetara velike stranice povezane su kao knjiga, omogućavajući privatno razgledanje reljefa.

Specijalist za kinesku umjetnost u Bonhams, Asaph Hyman, pretpostavlja da su reljefi, zbog načina i kvalitete rezbarenja izuzetan primjer umjetnosti Qing dinastije, te da su vjerojatno bile dio nečije zbirke na carskom dvoru.

Kvaliteta i veličina reljefa je usproediva s kolekcijom od 12 reljefa koja se nalazi u Bejingu u Muzeju palače u zbirci Qing dinastije.

Kolekcija njemačkog vlasnika će biti ponuđena u sklopu aukcije kineske umjestnosti 12. svibnja 2011 u Bonhams aukcijskoj kući.

IZVOR: Bonhams