Na Floridi iskopan 1100 godina stari kanu

Nakon što je otkriven prije deset godina, ovih dana 1100 godina stari kanu iskopan je iz mulja na Floridi, na obali otoka Weedon. 12 metara dugi kanu, koji je nekih 600 godina stariji od Kolumbovog otkrića Amerike pažljivo je izvadila arheološka ekipa Pinellas okruga.

Ovo je najstariji kanu ikad pronađen na Floridi. Kako bi se spriječilo pucanje ovako dugačkog i osjetljivog artefakta, ekipa je presjekla kanu u nekoliko dijelova. Nakon što je transportiran na kopno i sekcije očišćene,  kanu je spušten u rezervoar sa svježom vodom i specijalnim kemikalijama kako bi se desaliniziralo i sačuvalo 1100 godina staro drvo.

Dvogodišnje iskopavanje, čišćenje i očuvanje plaća privatna grupa, Prijatelji Weedon otoka koji su sakupili 30.000 dolara za tu svrhu.

Ovo je najveći pronađeni kanu na području Floride u okruženju sa slanom vodom i pomoći će u spoznaji Manasota kulture, rekla je Phyllis Kolianos iz edukacijskog centra Pinellas okruga. Pripadnici Manasota kulture su živjeli na obalama zapadne Floride od 5550 prije Krista do 900 poslije. To je bila lovačka kultura kojoj je Weedon otok bio ključno mjesto religije i mnoge osobe i artefakti su položeni u pokapališta na obalama.

IZVOR: WTSP