Proizvođači: Montblanc

Tri partnera, Claus-Johannes Voss, August Eberstein, i Alfred Nehemias, osnovala su 1906 u Hamburgu tvornicu nalivpera nazvanu Simplo Filler Pen Co. 1910 ta kompanija proizvela je Montblanc seriju i od 1934 se i sama tako naziva. Puno ime kompanije je Montblanc Simplo GmbH.  Montblanc (Mont Blanc je česta greška) je započeo svoju povijest kao proizvođač nalivpera s unutarnjim rezervoarom za tintu. Prva Montblanc nalivpera iz 1910-te su imala bijeli vrh na kapi koji je kasnije (1913-te) evoluirao u zaobljenu zvijezdu koja simbolizira planinski vrh pod snijegom.

Kompanija je bila uspješna iako je jedan od njezinih osnivača, Eberstein, pobjegao u SAD pred optužbama za pronevjeru 1909.

Kao i mnoge drugi proizvođači prve polovice 20-og stoljeća Montblanc je počeo proizvodnjom nalivpera koja se pune kapaljkom. Sigurnosne olovke koje ne propuštaju tintnu su brzo slijedile, kod kojih su valjak i kapa napravljeni od tvrde gume, dok su zlatna pera uvažana  iz SAD.

Do 1920-e kompanija je proizvodila vlastita pera i stavljala ih u svoja nalivpera s imenima serija kao Rouge et Noir (prvo sigurnosno nalivpero u proizvodnji od 1909, također i prvo uopće proizvedeno), Simplo, Diplomat i Montblanc. Za sakupljače važna su Montblanc br. 4 oktogonalno nalivpero s polugom za punjenje (lever filler) koje ima srebrnu gravuru u obliku paukove mreže, Montblanc br. 0, sigurnosno nalivpero od kombinacije legure srebra i graviranog bijelog emajla, te Monblanc br. 2, pozlaćeno nalivpero u stilu secesije. Pera proizvedena poslije 1926 imaju ugraviran broj 4810, kao referencu na visinu Mont Blanca (4.810 metara).

Montblanc br. 4

Najveći uspjeh od svih serija, i do danas najuspješnija i najdugovječnija je serija Meisterstück, ili Masterpiece (na Montblanc pisaćem priboru možemo pronaći oba naziva). Model Meisterstück 149 iz 1924 ima široke trake legure srebra na svojoj širokoj pozlaćenoj kapi. Zbog njegove težine držati ga u ruci je pravo zadovoljstvo, ali pisanje nekima može biti problematično, upravo zbog težine. Drugi vlasnici su prigovarali da nalivpero ima tendenciju propuštanja tinte. Ipak, za sakupljače, Meisterstück 149 iz razdoblja prije 1962 je jedno od najpoželjnijih nalivpera. Meisterstück 149 se proizvodi i danas uz male promjene u dizajnu.

Montblanc nalivpera iz 1930-tih su isto tako predmet sakupljanja bilo da imaju okretni punjač tinte (twist-button filler) ili cilindar (piston filler). U tom razdoblju brtvljenje unutarnjeg rezervoara s tintom je predstavljalo problem i nalivpera su često puštala i zadavala probleme korisnicima, ali i takva ne sprečavaju sakupljače da ih žele u svojim kolekcijama. Jedna od najrjeđih nalivpera tog doba je Montblanc br. 128PL presvučeno platinom s okretnim punjačem iz 1936.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata tvornica u Njemačkoj je uništena i u godinama poslije savezničke snage su vodile kompaniju. Kako se oporavljala ekonomija u okruženju i Montblanc je počeo ponovno izvoziti nalivpera uključujući i Monblanc br. 244. To nalivpero nije iz serije Meisterstück, ali sve jedno je predmet sakupljanja.

Do sredine prošlog stoljeća, Montblanc se u potpunosti vratio, djelomično i uz pomoć serije 60 (1955) koja je bila prva veća serija pisaćeg pribora poslije serije Meisterstück. Jedno od popularnijih i upotrebljivih nalivpera iz tog doba je Montblanc br. 342 i njegova ekonomičnija verzija MonteRosa 042. Manja od većine dotadašnjih Montblanc nalivpera, bila je za svakodnevnu upotrebu i njezin punjač je radio bez problema. Iz tog doba jedna od najtraženijih sakupljačkih nalivpera je Montblanc br. 444. Ovo rijetko nalivpero s cilindrom kao punjačem (piston filler) ima kapu od brušenog nehrđajućeg čelika i zlatne detalje.

Jedan od najpoznatijih momenata u povijesti za Montblanc nalivpera dogodio se 1963, kada je predsjednik SAD, John Kennedy u svojoj posjeti Njemačkoj posudio kancelaru Konradu Adenaueru svoj Meisterstück 149 kako bi se ovaj potpisao u knjigu utisaka.

Meisterstück 149

Danas Montblanc proizvodi i limitirane verzije nalivpera kao podsjetnik na različite slavne osobe ili događaje kroz povijest.

Dunhill je kupio Montblanc 1977 za vrijeme krize u prodaji nalivpera i od tada ime Montblanc je povezano sa širom paletom luksuznih proizvoda koja uključuje satove, parfeme, proizvode od kože i drugo. Danas je Montblanc dio Richmond grupe koja uključuje luksuzna imena kao što su Cartier, Van Cleef & Arpels, Chloé, i Baume et Mercier.