Najstarija razglednica za svijetu

Najstarija slikovna razglednica na svijetu 2002 godine prodana je za rekordnu svotu od 27.000 funti (31.750 brutto) na aukciji u Londonu.

Razglednica je poslana 1940 novinaru Theodoru Hooku koji je u to vrijeme živio u Funlhamu, London. Vjerojatno je da je razglednci Hook poslao sam sebi kao šalu zbog slike. Na razglednici je karikatura tadašnje pošte i poštanske usluge prikazujući pisare u pošti koji sjede oko velikog spremnika tinte za pisanje. Značajno je da se na razglednici nalazi i “Penny Black” marka koja je prva samoljepljiva marka na svijetu. ovo je jedini poznati slučaj gdje je ova marka na razglednici.

Kako je potvrdio povjesničar Edward Proud, koji je i pronašao razglednicu, ovo je rekord za taj tip starine. Potvrda je izkazana i u Guinnesovoj knjizi rekorda gdje još uvijek ova razlednica ima status najskuplje

Kupio ju je kolekcionar Eugene Gomberg iz Litve, putem telefonske aukcije na Londonskoj burzi maraka.

Važnost ovog otkrića je u tome što se prije nje smatralo da je razglednica izumljena u Austriji, Njemačkoj i SAD-u 1860-tim godinama. Međutim ova razglednica je za Hooka, ono što je sendvič za Earla of Sandwich.

Autentičnost razglednice i marke potvrđena je od strane Britanske filatellističke asocijacije.

IZVOR: BBC