Priča o “Penny Black”

Marka Penny Black je prva samoljepljiva poštanska marka koja se koristila u javnom poštanskom sustavu. Izdana je u Velikoj Britaniji 1. svibnja 1840 godine, za službenu uporabu od 6. svibnja te godine.

Samo su poštanski uredi u Londonu zaprimili službena izdanja marke, dok svi ostali u Velikoj Britaniji nisu, te su nastavili zaprimati plaćanja u novcu u kraćem periodu. Poštanski uredi su počeli neoficijelno nuditi marku poslije 2. svibnja.

Ideja korištenja samoljepljive marke, kako bi se dokazalo plaćanje poštarine je bila dio prijedloga o reformi britanskog poštanskog sustava Sir Rowlanda Hilla. Do tada je bilo normalno da primatelj plaća poštarinu prilikom isporuke pošiljke. Kao dodatni prijedlog, koji je bio prikazan 17. veljače 1837 pred vladinim povjerenstvom, bio je stavljanje pošiljaka u oblik kuverte za prijenos poštom. U to vrijeme poštarina je naplaćivana po broju listova i udaljenosti za dostavu.

Korištenje ljepljivih maraka u poštanskim sustavima bilo predloženo i u drugim zemljama prije Penny Black. Navodno su to Austrija, Švedska i vjerojatno Grčka.

Hill je dobio dvogodišnji ugovor za upravljanje i uvođenje novog sustava i zajedno s Henrijem Coleom proveo je natječaj  za pronalaženje najboljeg dizajna za plaćanje za slanje unaprijed plaćenih pošiljaka. Ni jedan od 2600 prijedloga nije bio dovoljno dobar, pa  je Hill lansirao uslugu s kovertom na kojoj je bila reprodukcija dizajna kojeg je napravio umjetnik William Mulready. To je bila silueta iz profila  britanskog monarha u to vrijeme kraljice Viktorije. Od tada sve britanske poštanske marke ne nose ime zemlje u kojoj su izdane, nego siluetu monarha koji simbolizira Veliku Britaniju, što je jedini slučaj u svijetu.

Sir Rowland Hill

1839 britansko Ministarstvo financija je natječajem je tražilo novi dizajn marke, ali ni jedan dobiveni prijedlog nije bio prihvatljiv. Ministarstvo je prihvatilo grubi dizajn kojeg je uveo  Rowland Hill s profilom u ovom slučaju petnaestogodišnje bivše princeze Viktorije. Hill je smatrao da će se takav dizajn teško falsificirati. Glavu su gravirali Charles i Frederick Heath na osnovu skice Henrija Corboulda. Skica je bila napravljena prema glavi na medalji kojom je obilježena posjeta kraljice Viktorije Londonu 1837, umjetnika Williama Wyona. Na vrhu marke je bilo napisano „POSTAGE“ i „ONE PENNY“ na dnu kao dokaz koliko je bilo plaćeno za slanje pošiljke na koju je marka bila pričvršćena. Dva gornja kuta su sadržavala zvijezde, a u donja dva  su bila slova označavajući poziciju marke na arku. „A A“ je bila oznaka gornje lijevo, a „T L“ donje desno. Ta slova su bila utiskivana ručno. Na stražnjoj strani bili su mali vodeni žigovi krune,  Arci su sadržavali 240 maraka u 20 redova i 12 kolona. Kao što samo ime govori marka je bila štampana crnom tintom.

Iako je 6. svibnja bio službeni dan kada su marke postale dostupne, postoje koverte označene s 2. Svibnja, pošto su neki uredi prodavali marke od 1. svibnja. Postoji jedan primjerak s oznakom 1. svibnja 1840.

Marka je korištena nešto više od jedne godine. Ustanovljeno je da je poništavanje, tada crvenom bojom, bilo teško uočljivo na crnoj pozadini i lako za uklanjanje, te je često bila ponovno upotrebljavana. 1841 Ministarstvo financija je izdalo Penny Red marku i poništavanje crnom bojom, što se pokazalo puno efikasnijom metodom. Međutim za ponovnu upotrebu u nekim slučajevima korišteni su neoznačeni dijelovi  dviju maraka Zbog toga su 1964 zvijezde na vrhu marke zamijenjene slovima koja su bila na dnu marke, ali obrnutim redoslijedom.

Penny Black nije rijetka marka. Ukupno je štampano 286.700 araka s ukupno 68.808.000 maraka i veliki broj ih je preživio do danas, uglavnom zato što koverte većinom nisu upotrebljavane. Pisma u obliku araka papira su bila savijena i zapečaćena, s aresom i markom na zadnjoj strani. Ukoliko je pismo bilo sačuvano, marka je preživjela. Međutim Britanski poštanski muzej posjeduje jedine poznate potpune arke maraka.  Cijene po kojima se Penny Black može nbaviti na tržišti Velike Britanje su za poništenu u lošem stanju oko 10 funti, poništena u dobrom stanju oko 110 funti, te neponištena za oko 1.600 funti. Za usporeedbu iskorištena Penny Red se može nabaviti za 1,50 funti.

IZVOR: Wikipedia, The Penny Black