5 najskupljih maraka na svijetu

Od početka dvadesetog stoljeća, kolekcionari traže rijetke i neobične poštanske marke. Nekad se možete upitati zbog čega bi netko uložio toliko vremena, napora i novaca u mali komad ljepljivog papira koj se nekad nalazio u lijevom kutu kuverte. Razlog za to, kao i druge rijetke stvari, mnoge marke umnogostručuju svoju vrijednost tokom vremena.

Ovo je lista 5 najskupnjih mraka na svijetu prema postignutoj cijeni kada su zadnji puta prodane.

5. Franklin Z-Grill, SAD:  cijena $930,000

Franklin Z-Grill, štampana prvi puta 1867, je najrijeđa marka u SAD. Postoje samo dva poznata primjerka. Ova je 1868 Z-Grill marka prodana za 930 tisuća dolara 1998 tvrtki koja se bavi prodajom marka, Mystic Stamp Company. Aukcijska kuća Siegel Auctions je ovo marku prodavala kao dio kolekcije Roberta Zoellnera. Zachary Sundman,  11-godišnji sin vlasnika Mystic Stamp Company je kupio ovu marku u ime svog oca Donalda Sundmana.

Kasnije, u listopadu 2005 ova marka je razmijenio za arak maraka pod nazivom “Inverted Jenny” vrijednih oko 3 milijuna dolara s milijunašom Billom Grossom. Ovime je Gross postao vlasnik jedine kompletne kolekcije maraka 19-og stoljeća izdanih u SAD-u.

4. One Cent Black na magenta papiru, Britanska gvajana: cijena $935,000

Marka iz Britanske gvajane štampana 1856 je jedna od najrijeđih maraka na svijetu. Štampana je na papiru magenta boje slabe kvalitete s crnom tintom zbog izvanrednih uvjeta u to vrijeme. Trebala je služiti za plaćanje poštarine za dostavu novina. Kako je ovo jedini primjerak na svijetu i zbog toga jedinstvena, marka je prodana je na aukciji 1980 Johnu Dupontu za 935 tisuća dolara.

Jedini primjerak marke od 1 centa je u korištnom stanju u oktagonalnom obliku. Iako zamrljana i prilično poništena ovo bi mogla biti najvrijednija marka u povijesti. Otkrio ju je 1873 12-godišnji škotski dječak Vernon Naughan u gvajanskom gradu Demerari, na pismu njegovog ujaka. Kako u svojim knjigama nije bilo reference na tu marku, prodaju je je lokalnom prodavaču maraka, N.R. McKinnonu,  za nekoliko šilinga. Od tada njezina vrijednost počinje rasti i promiejnila je veliki broj kolekcionara dok nije došla u ruke Philippu von Ferraryu 1880s za 750 dolara. Njegova velika kolekcija je bila izložena u Berlinskom muzeju. Poslije Ferraryeve smrti Francuska je uzela kolekciju kao dio ratne reparacije poslije Prvog svjetskog rata. Tokom serije akucija u 1922 godini marku je kupio Arthur Hind za 3.600 dolara, te ju je opet prodala njegova udovica za 40 tisuća dolara. 1970 marka je otkupljena za 280 tisuća dolara i poslije toga cijelo desetljeće marka je bila izložena na svjetskoj turneji. John E. du Pont je 1980 kupio marku za 935 tisuća dolara.

3. Inverted Jenny, SAD: cijena $825,000 – S$977,500

Inverted Jenny, poznata i kao Upside Down Jenny, je marka štampana u SAD 1918 godine. Kao motiv za marku je upotrebljen avion Curtiss JN-4 koji se tada počeo upotrebljavati za avionski prijenos poštanskih pošiljaka, međutim slika je okrenuta naopačke. Ova marka je vjerojatno najpoznatija štamparska greška u filateliji SAD. Preživjelo je samo 100 maraka, čineći je jednom od najvrijednijih štamparskih grešaka. Jedan cijeli arak prodan je u listopadu 2005 na aukciji Robertu A. Siegelu za 2,7 milijuna dolara. U studenom 2007 jedna marka je prodana za 977.500 dolara. 2007, u prosincu, nekorištena marka u vrlo dobrom stanju prodana je dirketoru s Wall Streeta za 825 tisuća dolara.

2. Prve dvije marke, Mauricijus: cijena $1,072,260 – $1,148,850

Prve dvije marke koje je štampala ova otočna država 1847 godine su prve dvije marke koje je izdala britanska kolonijalna vlast. Jedna marka je ostala u nekorištenom stanju i tri u korištenom. 1993 David Feldman je kupio na aukciji marke u vlasništvu Hiroyuki Kanaia. Marka od jednog penija je prodana za 1.072.620 dolara i marka od dva penija za 1.148.850 dolara.

1. Marka u vrijednosti tri skillinga na žutom papiru, Švedska: $2.3 milijuna

Najskuplja marka na svijetu je štampana u Švedskoj 1855 godine i rezultat je štamparske greške. Umjesto štampanja marke od tri skillinga na papiru zelene boje, štampana je na žutom papiru. 1970 Švedski poštanski muzej je preispitao autentičnost marke i ustanovi da je originalna. Slične greške u štampanju su rezutirale i u drugim skupim predmetima, kao što su novčići. Skilling je valuta koja se upotrebljavala na području Danske i Švedske.

Smatra se da postoji samo jedan primjerak ove marke, koju je otkrio mladi sakupljač maraka imenom George William Backman na tavanu kuće svoje bake. Od tada marka je promijenila mnoge vlasnike, među njima i Philippa von Ferrarya, u čijem je vlasništvu bila od 1894 do 1920 kada je prodana na aukciji. Ovo je prva marka koja je postigla cijenu od milijun dolara na aukciji održanoj 1990, dok je šest godina kasnije prodana za 2,3 milijuna dolara. 2010 marka je prodana za nepoznatu cijenu međunarodnom konzorciju, ali smatra se da je minimalna cijena morala biti oko 2,3 milijuna dolara, što je potvrdio prijašnji vlasnik David Feldman koji je nadgledao prodaju.

Izvor: Wikipedija, World Interesting Facts