Sakupljanje PEZ figurica

Tko nije uživao u PEZ bombonima udjetinjstvu? I ako niste sakupljač tih malih figurica teško je odoljeti njihovom šarenilu čekajući red pred blagajnom. Tokom mnogih godina PEZ figurice su bile doadatak poklonima svoj djeci. Eh, da smo ih sačuvali.

Teško se sjetiti nekog lika iz crtića kojeg ne možemo pronaći kao PEZ figuricu, Disney, Looney Tnes, Ratovi zvijezda, Garfiled, Snoopy, svi oni imaju svoje predstavnike. Ovim mali dispenzeri slatkih bombončića nisu samo jeftini i zabavni za imati, nego mogu biti dio svake ozbiljne kolekcije.

Uz dispenzere PEZ ima različite Božićne ukrase, privjeske za ključeve, posude za kekse, satove, kugle sa snijegom i autiće.

PEZ će uvijek imati specijalno mjesto u srcima kolektora cijelog svijeta. Da nije bilo tih malih figurica, tko zna bi li eBay uopće postojao. Morali bi tražiti primjerke na različitim mjestima, ovako sve možemo pronaći na jednom velikom mjestu.

Povijest PEZ-a

Prvi bomboni koje je PEZ počeo prodavati uopće nisu bili za djecu. Umjesto toga to su bili bomboni u mallim limenim kutijicama za odvikavanje od pušenja. Izum potječe iz 1927 godine kada je autrijanac Edward Haas napravio prve PEZ bombone s okusom peperminta. Od tuda i i me PEZ koje je skraćenica od PfeffErminZ. Prvi dispenzer se pojavio 1948 i nalikovao je upaljaču cigareta. Ideja je bila da pušači pokušaju sakriti svoj zadah od pušenja. Nazvali su ga higijenski dispenzer. Ovi prvi primjerci nose ime regular.

PEZ dispenzeri nisu imali noge do 1978. Sve što nema noge je prihvatljivije od onih koji imaju noge. Zbog toga morate paziti kada kupujete PEZ figurice, jer neki prodavači skidaju noge kako bi kupci pomislili da su stariji nego što stvarno jesu.

Postoje i PEZ figurice u nestandardnim bojama (žuta lubanja ili Djed Mraz koji nije crveni i bijeli), te fantazijski dispenzeri koje su napravili fanovi PEZ figurica (KISS i Elvis dispenzeri koji su se pojavili u filmu Klijent). Ovo su isto tako prihvatljivi predmeti sakupljanja.

Neke činjenice

PEZ figurice u originalnom pakiranju postižu više cijene nego one bez. Kada kupujete figurice u dućanu najbolje je kupiti dva komada, tako da jedna ostane uvijek u originalnom pakiranju.

Odaberite jednu liniju figurica i naučite sve o njoj. Čak i varijacije iste figurice u boji, dizajnu ili glavi mogu znatno utjecati na cijenu koju možete postići za nju. Na primjer, Disneyeve figurice s mekanom glavom postižu veću cijenu nego iste takve ali s tvrdom glavom.

Najvrijednije su stare figurice bez nogu, s niskim brojem patenta i prčvršćene na pakiranje. Obratite pažnju na takve primjerke. h the Walt Disney trademark is worth much more than the same design without the trademark.

Pokažite svoju kolekciju. Izlaganje na policama ili u staklenim vitrinama sključivo za PEZ figurice je dobar način čuvanja i organiziranja, a istovremeno se možete pohvaliti sa svojom kolekcijom.

Uživajte u kolekciji.