Pariški buviljaci: antikviteti, starudija i cjenjkanje

Od početka 20-og stoljeća, namjernici svih nacionalnosti dolaze do Puces de Clignancourt, poznat i kao Puces de Saint-Ouen, u 18-om arondismanu. Svaki vikend, od petka do nedjelje, odjeća iz prošlih vremena, obuća, razne sitnice, izvorni antikviteti i dizajnerske stvari, nove ili polovne uz tradicionalne bistroe privlače više od 10 milijuna posjetitelja godišnje.

Povijest pariških buviljaka

Buviljaci u Parizu (ili francuski, les puces) su rezulatat njihove zanimljive prošlosti, koja ide nekoliko stoljeća unatrag kada su bili mjesto trgovine  krpama i otpacima. Stoljećima prije, ulice Pariza su bile preplavljenje ljudima u potrazi za bilo kakvim otpacima od metala ili drugim stvarima koje bi se mogle prodati ili koristiti u kućanstvu.

Međutim, u 19. stoljeću, gradski dužnosnik Eugene Poubelle je naredio da sve kante za otpatke moraju biti zatvorene i pokrenuta je velika akcija izbacivanja strvinara iz centra grada. Ovo je dovelo do smanjenja trgovine otpacima u Parizu i protjeralo trgovce otpacima na rubove grada. Inače poubelle je postala francuska riječ za kantu za otpatke.  rgovci otpacima su se preselili sjeverno od grada u Saint-Quen, blizu  Porte de Clignancourt gdje i danas postoji glavni buviljak u Parizu.

Puces de Saint Quen

Otac svih francuskih buviljaka, pravim imenonm “Le marche aux puces de Saint-Ouen” na kojem ima između 2 i 3 tisuće prodavača, je smješten u čudnoj mješavina trošnih zgrada i modernih strukura iznad Porte de Clignancourt, na sjeveru Pariza. U neposrednoj blizini je i Montmartre. Proteže se na 6 hektara.

Radno vrijeme:
subota, nedjelja i ponedjeljak: 10 do 19

Kako doći metroom do buviljaka: Porte de Clignancourt, linija 4, ukoliko dolazite iz Pariza, Garibaldi, linija 13, iz Saint-Ouen

Puces de Porte de Montreuil

Ovo je mali buviljak s oko 50-ak prodavača, na istočnom rubu Pariza. Na njemu se mogu pronaći tragači za blagom kojima nije teško kopati kroz velike količine starudije u nadi da će pronaći nešto od velike vrijednosti. Ovo je također jedan od najjeftinijih buviljaka u Parizu.

Radno vrijeme:
subota, nedjelja i ponedjeljak od 8 do 18

Kako doći metroom do buviljaka: Porte de Montreuil, linija 9

Porte de Vanves

Jedan od najboljih buviljaka u cijeloj Francuskoj. Nije tako veliki kao tržnice Saint Quena, postoji nekoliko stotina prodavača koji prodaju sve od keramike, stakla, slika, Art Deco stvari do satova, svejtiljka i knjiga. Također može se pronaći i polovne odjeće, čak i namještaja.

Radno vrijeme:
subote i nedjelje od jutra do 13 (potrebno je doći ranije)

Kako doći metroom do buviljaka: Porte de Vanves, linija 13

Savjeti za kupnju na pariškim buviljacima

  • Ako ste lovac na povoljne cijene ili ozbiljni kolekcionar, najbolje je doću u ranim jutarnjim satima, jer su tada najveće šanse za pronaći nešto vrijedno
  • Turisti i ostali koji dolaze u razgledavanje, trebali bi doći kasnije tokom dana kada su buviljaci življi
  • Uzmite u obzir da je vrijeme ručka (ili bilo koojeg obroka) u Francuskoj posebno vrijeme koje se uvelike cijeni i mnogi će prodavači sjesti pored svojih štandova da objeduju u miru, često uz bocu vina
  • Nosite čim manje uz sebe, dobro je imati nekakvu vreću u koju možete staviti svoje novopronađeno blago
  • Ostavite kameru ili fotoaparat u sobi, ili barem nosite ih skrivene. Takve stvari vas odaju kao turistu i automatski podižu cijenu, te smanjuju Vaše pregovaračke pozicije.
  • Novčanik nemojte nostiti sa sobom, džeparoši su svuda oko Vas, osobito na ovakvim mjestima, pa je najbolje nositi gotovinu uz tijelo.
  • Pokušajte malo s francuskim, recite “Bonjour” i “Au revoir” svakom prodavaču čiju robu želite razgledati. Biti ćete iznenađeni koliko dalje vas može dovesti malo francuskog, makar kasnije i prebacili na engleski (“parlez-vous anglais“)
  • Ništa bez cjenkanja. To je dio iskustva trgovine na takvim mjestima i općenito možete dobiti 10 do 15% nižu cijenu uz malo truda. Ukoliko ste dobar pregovarač možete proći i povoljnije.
  • Idite javnim prijevozom. Vožnja u Parizu je sve samo ne zabavna. Naša iskustva su vožnja u stilu “moji dijelovi su jeftiniji od tvojih”, makar je posljednjih godina situacija sve bolja. Osim toga ova tri glavna buviljaka su lako dostupna metroom