Otkriveni topovi za koje se vjeruje da su pripadali kapetanu Morganu

SAN MARCOS — 1671, kapetan Morgan, pirat plaćenik, predvodio je napade na Panama City, tada najbogatiji grad u Španjolskom kolonijalnom carstvu, vodeći tisuće vojnika i flotu naoružanu do zuba.

Ali, iako je Morgan bio briljantni vojni strateg, imao je problema s navigacijom, kako kaže Frederick Hanselmann, profesor podvodne arheologije na Texas State sveučilištu. Nedugo nakon što je prethodnica Morganove ekspedicije  osvojila španjolsku tvrđavu na ušću rijeke Chagres, Morgan je potopio svoj komandni brod, Satisfaction, na grebenu, usput uzrokovajući potonuće još tri ili četiri broda.

Brodovi su nestali ispod površine mora i ostali zaboravljeni sve dok prošle godine ekspedicija nije otkrila topove koji bi mogli pripadati brodovima iz Morganove flote. Ovo je bilo prvo arheološko istraživanje na ovom području i prvi dokaz prisutnosti Morgana ili njegovih ljudi.

Nakon što su brodovi potonuli Morgan i njegova vojska su nastavili pješice uz rijeku i uništili grad danas poznat kao Panama City u politički kontroverznom pohodu.

Topovi otkriveni u kolovozu se sada restauriraju u Panami, gdje će na kraju biti i izloženi u muzeju. Tim je svoje otkriće predstavio krajem veljače ove godine.

Hanselmann, koji se priključio sveučilištu u prosincu, je rekao da je ovo otkriće značajno zato što baca svijetlo na uzbudljivo vrijeme u povijesti, koje zarobljava ljudsku maštu u knjigama i filmovima, ali nije dobro dokumentirano s arheološkog stanovišta.

Pošast mora

Rođen 1635, Morgan je bio najaktivniji pomorski pljačkaš 1660-tih i ranih 70-tih. Bio je zaposlen kao pirat plaćenik – civilna osoba kojoj je guverner Jamaike dozvolio napadati neprijateljske luke i brodove, uglavnom španjolske i nizozemske u Meksičkom zaljevu. Iako je engleski kralj Charles II pokušao zabraniti piratstvo, oba guvernera Lord Windsor i njegov nasljednik Sir Thomas Modyford su dali ovlasti Morganu da napada protivnike krune, zato što je to bilo i jeftinije nego graditi armadu nalik španjolskoj.

Morganovi pohodi su bili izuzetno profitabilni. Kako je ima dozvolu napadati protivnike, kao izuzetan strateg nanio je teške udarce španjolskoj vladavini i privukao značajni broj ljudi za svoje ekspedicije.

Morganov zadnji pohod je bio napad na Panamá Viejo, danas dio Panama City. U to vrijeme tjesnac koji odvaja Atlanski od Tihog oceana bio je ključno mjesto za trgovinu srebrom, zlatom, draguljima, krznom, šećerom i drugim vrijednim stvarima, te je Španjolska isključivala druge zemlje iz trgovine i zabranjivala pristup. Engleska, kojoj je bilo dosta isključivanja, poslala je Morgana u napad.

Iako je potopio neke od svojih brodova, Morgan je bio osoba koja nije znala stati, pa je sa 1400 vojnika, krenuo uništiti na Panamá Viejo 28. siječnja 1671 godine. Morgan je porazio gradsku miliciju i onda je ili njegovi vojnici ili sami Španjolci podmetnuli vatru koja je spalila grad do temelja.

Ono što Morgan nije znao je da su Engleska i Španjolska potpisali mirovni ugovor mjesec dana ranije, tako da je uhićen i optužen kao pirat. Kada je vraćen u Englesku dobio je lagani udarac po ruci. Kasnije je proglašen vitezom i postavljen za zamjenika guvernera Jamaike, gdje je umro i 1688 godine.

Otkrivanje legende

Morganovi brodovi i oružje su ležali na dnu rijeke Chagres neometani sve do 2008, kada je Hanselmann sa svojim kolegama Jamesom Delgadom i Dominique Rissolom krenuo u istraživanje. Pretražena, upisana na kartu i dokumentirana su mjesta brodoloma i mnogi artefakti uz obale rijeke. Debeli koraljni grebeni i jake struje čine rijeku Chagres opasnim mjestom za ronjenje. Hanselmann je rekao da dno rijeke izgleda kao prva linija bojišnice uz jake valove koji bacaju gore dolje i slabu vidljivost.

Tim je uspio pronaći 8 topova od pola do dva metra, i sidro. Po publiciranju članka o svom otkriću dobili su dozvolu za iskapanje u kolovozu 2010 i otkriveno je još 6 topova. Drugi još nisu pronađeni, ali Hanselmann vjeruje da su u blizini.

Istraživači vjeruju da su to topovi s Morganovog broda zato što su to pokretni topovi francuske izrade. Morganov brod, Satisfaction, je bio ukradeni francuski brod koji je imao pokretne topove, kakve je Morgan volio upotrebljavati tokom opsade gradova. Također topovi nemaju serijske brojeve, što je uvedeno sredinom šesnaestog stoljeća.

Pronalaženje i vađenje topova nije kraj rada na njima. Pošto su bili 300 godina u slanoj vodi željezo je teško oštećeno. Zbog toga moraju biti transportirani u vodi, kako se ne bi jednostavno raspali. Uskoro će topovi biti prebačeni u Patronato Panamá Viejo, panamsko neprofitno društvo za restauraciju i biti će potrebno nekoliko godina pažljive restauracije kako bi se poništilo djelovanje slane vode.

Društvo Patronato Panamá Viejo izdalo je proglas u kojem tvrdi da je vrlo važno kako bi trebali biti konačno mjesto transporta za tih šest topova. Kako imaju izložbu o piratstvu na teritoriju meksičkog zaljeva oko bi bio veliki doprinos njihovoj kolekciji.

IZVOR: Statesman