Breweriana – sakupljanje predmeta u vezi piva

Pivo je jedno od najčešće konzumiranih napitaka pića u ljudskoj povijesti – Kinezi su ga proizvode već više od 5.000 godina, a Grci i Rimljani ga poštovali kao zdrav napitak. Ali tek u srednjem vijeku u Europi pivo se je više počelo piti i to zato jer je često bilo čišće od vode.

Pivo se je uvijek varilo u  bačvama, ali punjenje u boce je tek oko 600 godina s nama (najranije boce su bile izrađivane od kože). Boce od stakla su postale češće u 17-om stoljeću, a konzerve su se počele proizvoditi oko 1935 godine. Predmeti koji se sakupljaju su uglavnom boce, limenke i reklame koje dolaze na različitim medijima, kao što su podlošci, kutije šibica, majice, ručke za točenje, statue, oznake i znakovi.

Breweriana obuhvaća sakupljanje širokog raspona predmeta koji imaju veze s pivom i proizvodnjom piva. Ključne kategorije uključuju limenke piva, pivske vrčeve, podloške, oznake, etikete za boce i otvarače za boce, te još neke neobične stvari, kao što su znakovi na ručkama za točenje i barski kipovi. Mnogi kolekcionari se zbog širokog raspona predmeta odlučuju ograničiti na određenu marku piva.

Konzerve

Konzerve u kojima se prodaje pivo prvi puta su došle na tržište oko 1935 godine i to u dva oblika. One konzerve s vrhom u obliku grlića ili konusa više podsjećaju na bocu su rijeđe i zbog toga provlačnije za sakupljanje doku je drugi oblik kojeg svi poznajemo s ravnim vrhom. Ove potonje su se pojavile polovicom prošlog stoljeća i prevladale na tržištu zbog lakšeg transporta. Kod onih s ravnim vrhom treba više pažnje obratiti na pojedine marke piva i pivovare.

Vrčevi za pivo

Stari vrčevi za pivo i šalice su cijenjeni zbog umješnosti majstora koji su ih proizvodili i načina ukrašavanja ornamentima ili različitim scenama. Moguće ih je pronaći u različitim stilovima i materijalima (bakar, kositar, srebro, keramika, slonovača, porculan, staklo i drvo). Vrčevi imaju svoje početke u 16 stoljeću kada su se proizvodili duž rijeke Rajne. Tada se je u malim gradovima počelo proizvoditi funkcionalne posude za pijenje piva ukrašene staklenom caklinom. Svaki grad ili područje dodavali su vlaastito obilježje ili nijansu. Do 1860-tih tvornice oko Westerwalda i Drezdena počele su proizvoditi vrčeve za prikazivanje i nastavile sve do Prvog svjetskog rata, od kada se ova industrija nije nikada oporavila. Kako se danas opet proizvode vrčevi s različitim motivima, neki ih proglašavaju predmetima za sakupljanje, ali najvrijedniji su ručno proizvedeni vrčevi iz Njemačke do početka 20-og stoljeća.

Poslužavnici za nošenje piva

Prvi poslužavnici na kojima se reklamiralo pivo proizvedeni su oko 1890-e godine. Uglavnom sus eproizvodili okrugli poslužavnici, ali bilo je i ovalnih. materijali od kojih su se proizvodili uglavnom su bili bronca ili čak porculan. Slike na njima su bile različite od samo slova s imenom pivovare ili piva, neke scene iz proizvodnje piva, slike modela ili nekih crtanih komičnih prikaza do životinja.

Reklamni znakovi

Za svako pivo može se pronaći drugačiji reklamni znak. Znakovi dolaze u različitim oblicima i veličinama. Materijali su isto tako raznoliki od drva i porculana do željeza, neonskih lampi i celuloida.

Od početka 20-og stoljeća, pa slijedećih 20-ak godina, stotine proizvođača piva se je borilo oglasima kako bi privuklo pažnju žedne publike. Uglavnom sus e koristili reklamni znakovi od porculana. Oblici su bili različiti i samo prepušteni mašti oglašivača: ovalni, kvadratni, ravni, reljefni, dizajnirani za unutarnje ili vanjsko prokazivanje.

Iako su danas najzastupljeniji, neonski znakovi su se počeli proizvoditi sredinom 20-og stoljeća, dok je masovna produkcija usljedila 80-tih godina.

Labele piva za boce

Na početku komercijalne proizvodnje piva, labele za boce imaju tendenciju jednostavnosti, samo u nekoliko boja li jednostavno imenovanje čija pivovara i koje pivo je u boci. Od 20-tih godina počinje prava bitka ukrašavanjem na razičite načine, često korištenjem maskota pivovara. Naravno posebne vrste piva su dobile i specijalne etikete, drugačije izrezane.

Otvarači za boce

Nakon što je patentiran prvi efikasni čep za boce u 1890-im, počelo je i dizajniranje otvarača za boce. Ovi otvarači su uključivali i zidne ili u obliku figura. Proizvođači piva, a i drugi, su brzo zaključili da se može dobor reklamirati s otvaračima za boce.  mnogi otvarači u početku imaj urazličite oblike životinja, kako što su konji, automobila, sirena ili žena.

Podlošci za čaše

Umjetnost sakupljanja podložaka za čaše ima čak i svoj naziv, tegestologija. Originalno su to bile kartonske pločice koje su služile za pokrivanje čaša kako bi ih se dragocijeni sadržaj zaštitio od insekata. Međutim podločci se koriste za oglašavanje sve od kasnog 19-og stoljeća.

Ručice za točenje

Danas standardna oprema zajedno s statuama i podlošcima za čaše, ručice za točenje su imale vrlo specifičnu funkciju. Za vrijeme prohibicije u SAD, na ručisi je moralo biti označeno koja piva se toči. I tako je rođena industrija ručica za točenje.  Najviše se sakupljaju ručice s vrhom u obliku kugle, jer se taj oblik najviše upotrebljavao od 1930-tih do 1950-tih. Ugloavnom su jednostavnog dizajna, metalne i s logom pive koja se toči.

Statue

Opet iz SAD, statue su se počele pojavljivati poslije prohibicije kada su proizvođači zaključili da mogu iskoristiti prostor iza šanka gdje su obično bile police sa čašama. Orignalno su se proizvodile d krede ili keramike, dok se poslije Drugog svjetskog rata prešlo na izradu od plastike. Veličine su od desetak centimetara do preko pola metra, obično prikazuju maskotu proizvođača piva.