Štrumfovi – i njih možete sakupljati

Štrumpfovi (fr.” les Schtroumpfs”, eng. “the Smurfs”, nje. “Schlümpf”, tal. “Puffi” ) izmišljena su mala bića plave boje, koja žive u kućama od gljiva negdje u nekoj šumi u Europi. Izmislio ih je belgijski crtač stripova Peyo. Glavni neprijatelj Štrumpfova je Gargamel sa svojim mačkom Azrijelom. Vođa plavih stvorenja Papa Štrumpf inače čarobnjak, dok jedini ženski lik među Štrumpfovima je plavuša Štrumpfeta. Štrumpfovi su se prvi put pojavili kao strip i kasnije kao crtani film, u obliku serije i jednog dugometražnog animiranog filma.

Autor Štrumfova je Pierre Culliford, poznat i jednostavno kao Peyo. Prvo prikazivanje Štrumfova je bilo 1958 godine u Belgiji kao strip.

Prvi Štrumfovi su se pojavili na tržištu 1965 godine i to su bila samo tri različita. Prvi Štrumfovi su bili svi iz istog kalupa, samo drugačije obojani. Postoje regularni Štrumfovi, specijalni Štrumfovi, promo Štrumfovi, setovi Štrumfova za igranje, super Štrumfovi, zgrade i puno drugih predmeta koji su dio kolekcija diljem svijeta.

Sakupljanje Štrumfova je različito od smo njhove kupovine jer postoje različita vremena proizvodnje, različite zemlje u kojima su proizvedeni. Neke od najstarijih PVC figiruca Štrumfova su vrlo vrijedne i teko ih je uopće pronaći.

Kao što smo rekli postoji mnogo različitih Šrumfova za sakupljanje, počevši od figurica regularnih Štrumfova od PVC-a. Oni su nešto veći od 5 centimetara i ima ih nekoliko stotina, trenutni serijski brojevi su od 20001 do 20708. Slijedeći su super Štrumfovi koji imaju neki dodatak koji ih čini super, kao što Štrumf fotograf sa samostojećom kamerom ili Štrumf na mopedu. Također postoji mnogo takvih Štrumfova, te se oni i dalje prozvode. Trenutni serijski brojevi su od 40201 do 40512.

Poslije super Štrumfova dolaze setovi za igranje, opet mnogo njih, međutim trenutno su samo dva u proizvodnji (tvrtka Schleich), tako da su ostali već postali kolekcionarske vrijednosti. Uz setove za igranje postoji cijeli raspon kućica za Štrumfove od gljiva (malih i velikih) do zamaka i vodenica.

Zatim dolaze i promo Štrumfovi. Tokom godina mnoge tvrtke su koristile Štrumfove za promociju. Najpoznatiji su BP (prvi Štrumfovi), National Garage Štrumfovi, McDonalds i BASF. Na kraju postoji i sve ostalo i to stvarno sve ostalo. Vrlo lako možete pronaći privjeske za ključeve, šalice, čaše, šešire, torbe, postere i svašta drugo.

Do 1980 godine postojala su dva proizvođača kalupa za Štrumfove, Bully i Schleich. Te godine je Schleich otkupio ekskluzivna prava. Prije toga Štrumfovi su imali ili Bully ili Schleich oznake.

Lažni Štrumfovi se mogu prepoznati po lošem bojanju, katkada i po materijalu ili žigu proizvođača. Većinom su proizvedeni u Kini i to od plastike. Aku su to promocijski Štrumfovi McDonaldsa nedostaje im M, a također su i nešto manji od pravih.

2001 godine tri Božićna Štrumfa su prodana na eBay-u u Njemačkoj za više od 2000 dolara svaki. Božićni Štrumf sa čarapom je prodan za 2687 dolara, Božićni anđeo Štrumf je prodan za 2585 dolara, a Božićni Štrumf sa zvonom je prodan za 2500 dolara. Razlog za tako visoku cijenu je u tome što ti Štrumfovi nikada nisu uši u redovnu proizvodnju.

Ukoliko želite početi sakupljati Štrumfove ili prodati svoju kolekciju iz djetinjstva postoji nebrojeno foruma na internetu ili čak sajmova, od kojih je najpoznatiji godišnji sajam u Belgiji “Blue Paradise Smurf Fair” koji se održava krajem svake godine.

Uživajte u plavom svijetu!