Predavanje u sklopu izložbe: Fotografija u Istri do 1918.

vrijeme: 9.4.2011. 19,00

mjesto: Osijek; Muzej Slavonije Osijek, Trg Svetog Trojstva 6

url: http://mso.hr

U Muzeju Slavonije u Osijeku, u subotu, 9. travnja s početkom u 19 sati, Lana Skuljan, viša kustosica Povijesnog muzeja Istre u Puli, održat će predavanje ‘Fotografija u Istri do 1918.’. Predavačica je ujedno i autorica istoimene izložbe koja od siječnja 2011. gostuje u Muzeju Slavonije.

“Fotografija u Istri do 1918. iz fundusa Zbirke fotografija, negativa i fotografske opreme”, autorice Lane Skuljan,gostujuća je izložba Povijesnog muzeja Istre. Povijesni muzej Istre iz Pule pripremio je izložbu u povodu obilježavanja 170. obljetnice otkrića fotografije, danas najnovijeg umjetničkog načina izražavanja i najvažnijeg elementa vizualne komunikacije i dokumentacije. Izložba javnosti predstavlja početak razvoja fotografije na prostoru Istre.

Hrvatska je od početka bila ukorak s otkrićem fotografije, a začetci istarske fotografije vežu se uz dvojicu fotografa koji su djelovali 1860-ih, fotografa amatera Luigija Caenazza i začetnika profesionalne fotografije Luigija Mionija.

Specifičnost Istre jest mornarička fotografija jer je svaki profesionalni fotograf, kao civilna osoba, morao dobiti odobrenje za snimanje pulske luke i brodova, koje je izdavao Mornarički odsjek pri carskom Ministarstvu rata.

Na prijelazu stoljeća u Puli su djelovali mnogi profesionalni fotografi i atelijeri, a značajan su doprinos dali i neki strani fotografi, među kojima i Alois Beer, carski i kraljevski dvorski fotograf iz Klagenfurta, koji je snimao scene u pulskoj luci i gradu te istarske vedute.

Većina fotografa i atelijera izrađivala je portretne fotografije u formatu posjetnice i kabinet formatu, a svaka je fotografija bila podlijepljena na karton čiji je revers ujedno bio reklama fotografskoga obrta.

Snimale su se i dokumentarno-reportažne te panoramske fotografije, koje danas služe za proučavanje graditeljskog i kulturno-povijesnog naslijeđa istarskih mjesta.

Fotografiju u Istri obilježio je i Fotografski odjel Carskog i kraljevskog Mornaričko-tehničkog odbora u sklopu kojega su nastajale dokumentarno-reportažne fotografije.

Izložba će biti otvorena do 10. travnja 2011.

IZVOR: culturenet.hr, Muzej Slavonije Osijek