Modeli automobila

Modeli automobila se proizvode jednako dugo kao i pravi automobili. Napravljeni u nekom omjeru i prilično detaljno iz materijala kao što su drvo, smola, kositar, čelik, lijevano željezo i plastika automobili pokrivaju cijelu skalu od onih najobičnijih do egzotičnih.

Glavna razlika između modela automobila i igračaka automobila je u razini detalja. Modeli automobila su ispravnih proporcija i s jako puno detalja pravih automobila, dok igračke su izvan proporcija i nedostaje im posvećenost detaljima. Vrlo detaljni modeli su napravljeni sa svaki tip vozila, uključujući kamione, traktore i autobuse.

Modeli od kositra

Model Cadillac Marusan 62 is 1951 godine s električnim motorom i svijetlima koja rade

Modeli automobila od kositra su bili popularni u Njemačkoj početkom prošlog stoljeća. neki su bili samo igračke za guranje, dok su drugi imali pogon na navijanje. Bili su napravljeni u većem omjeru od modela automobila kakve imamo danas. Citroen je napravio neke od najpoznatijih promotivnih modela u omjeru 1/8 ili 1/11 u 1920-tim godinama. Modeli od kositra su izrađivani u SAD, južnoj Americi, Europi i najviše u Japanu.

Modeli od lijevanog željeza

Model kamiona za ugljen, Hubley 1920-te

Modeli od lijevanog željeza su bili popularni sve od kasnih 1800-tih do početka Drugog svjetskog rata, kada im je proizvodnja prestala zbog potreba materijala za ratne svrhe. Zbog toga što je željezo hrđalo nije ih previše sačuvano do danas i u najboljem stanju su modeli zaštićeni niklom. Kako su proizvođači takvih modela proizvodili i modele starijih automobila koji se u tom trenutku nisu više proizvodili česta greška je procjena da je model stariji nego što stvarno je. Još uvijek se može pronaći modela u dobrom stanju ali to su uglavnom modeli iz 30-tih i 40-tih godina prošlog stoljeća (proizvedeni od Champion Toys) ali ti modeli nisu toliko detaljni kao prijašnji.

Modeli od prešanog lima

Buddy L kamion

Ovi modeli su zamijenili one od lijevanog željeza, a prvi su predstavljeni 1920-tih godina kada ih je počela proizvoditi američka kompanija Buddy L Toys.. Modeli su bili napravljeni od nekoliko komada koji su pričvršćeni zajedno. Poslije toga su se takvi modeli počeli proizvoditi kao reklamni, obično kamioni s reklamama sa strane, a pojavile su se kompanije kao što su Tonka, Marx i Structo. Popularne varijante uključivale su kamione za farme, dostavne kamione ili Uskrsne kamione (šareni kamioni koji su prodavani za Uskrs puni slatkiša za djecu).

Modeli lijevani pod viskom tlakom (die-cast)

Hot Wheels Classic Nomad #6404 iz 1970-tih

Poslije Drugogo svjetskog rata pojavile su se kompanije koje su ovladale lijevanjem pod visokim tlakom, kao što je Matchbox (originalno Matchbox Lesney) i zaradile cijela bogatstva na manjim, jeftinijim modelima. U 1960-tim Hot Wheels (Mattel) je značajno povećala tržište modela automobila počevši proizvoditi različite modele svake godine i specijalne limitirane serije. Ovi modeli su popularni i danas, osobito NASCAR serija u SAD. Najčešći omjer u kojem se proizvode ovi modeli je 1/43, iako se mogu pronaći modeli u većim i manjim dimenzijama.

Modeli od plastike

U kasnim 1950-tim, počeli su se proizvoditi pormicionalni modeli automobila, predstavljajući automobile svih glavnih proizvođača. ovi modeli su se uglavnom dobivali prilikom kupnje stvarnog automobila, ali mogli su se kupiti i samostalno. Kako su predstavljali aktualne modele, kako su svek godine izlazili novi ili redizajnirani  modeli pravih automobila, tako su se i modeli mijenjali svake godine.

U nekom od slijedećih članaka obratiti ćemo posebno Matchbox seriju modela automobila.