Matchbox modeli automobila

Počeci Lesney-a

Po završetku Drugug svjetskog rata, dva školska i ratna prijatelja, Leslie Smith i Rodney Smith, su za 600 funti osnovali tvrtku “Lesney Products”. Ime je kombinacija njihovih imena, “Les” iz Leslie i “ney” iz Rodney.

Matchbox linija minijaturnih vozila je neslužbeno lansirana 1953 kada je Lesney Products predstavila 40 centimetara veliku repliku krunske kočije kraljice Elizabete. Kočija je bila od srebra ili zlata i uključivala je 8 bijelih konja i 4 lakeja crvenih odora. Osim te veće prodavala se i manja verzija od 11 centimetara i to čak i bolje nego veći model. Do tada je tvornica uglavnom proizvodila veće modele igračaka, uglavnom vatrogasne kamione, cestovne valjke i buldožere.

Slučajno, negdje u isto vrijeme, partner Lesneya, Jask Odell, smanjio je jednu od prvih igračaka, cestovni valjak za svoju kćer Annu. Škola u koju je Anna išla dozvoljavala je igračke koje su bile dovoljno male da mogu stati u kutiju šibica. Odell je napravio svojoj kćeri brončani cestovni valjak u crvenoj i zelenoj boji koji je bio u skladu s tim pravilima. Naravno Annini prijatelji su poželjeli takvu igračku i do kraja 1953, Lesney je zaštitio ime “Matchbox” kao naziv za novu liniju modela automobila i kamiona u veličini 1:75.

Ideja stavljanja igračaka u kutiju šibica, originalno nije ideja Lesneya, nego je potekla iz Njemačke gdje su se u ranim 1900-tim i prije Drugog svjetskog rata u 1940-tim proizvodila igračke koje su mogle stati u takve kutije. Prve kutije u koje su se stavljale igračke su bile obične, ukrašene jednom bojom, bez slike modela. Tokom 1950-ih ovaj model kutije je zamijenjen s atraktivnijom kutijom na kojoj je bila slika modela, prvo kao jednostavan crtež, zatim s više detalja i na kraju slika modela u boji. Rane kutije prvih sedam modela serije 1953-54 imale su “Moko” ime ispod slike uz “Lesney” napisano malim slovima, što je kasnije promijenjeno u velika slova. “Moko” ime se pojavljivalo sve do kraja 1960 godne. Kasnije, kada je povećan model kako bi se lakše igralo s njim, povećana je i kutija kako bi mogla prihvatiti veću igračku. Povijest kutija je priča za sebe i one su vrlo interesantne sakupljačima, te služe za određivanje vrijednosti određenog modela. Neke veriajcije kutije su vrlo rijetke i u nekim slučajevima vrijednost kutije premašuje vrijednost modela. Prva blister pakiranja s prikazom sadržaja u zapečačenoj plastici pojavila su se 1963 i na početku su uključivala i kutiju sve do pojave superfast modela. Blister pakiranja su marketinški alat SAD-a, jer sve do 1994 na EU tržištima su se koristila pakiranja s prozorčićem.

Prvi Matchbox modeli prodavali su se vrlo loše. Glavni krivac za to su bili dućani koji su zarađivali više na velikim igračkama i nisu bili oduševljeni da skupim igračkama mjesto na policama zauzimaju male i jeftine igračke. Međutim, djeca su voljela Matchbox igračke jer su ih mogli kupiti i od džeparca. Spori početak brzo je zaboravljen, do 1960 Lesnej je proizvodio oko 50 milijuna Matchbox modela godišnje.

Prvi modeli

Vauxhall Cresta

Modeli prve godine uključuju crveno-zelenu mješalicu cementa, cestovne valjke i kamione za smeće. Narandžasta cisterna za mlijeko je imala crnog konja s bijelim potkoljenicama i metalnog mljekara. Automobili su bili od crveno-bijelog Vauxhall Cresta do kompletno bijelog MG Midget TD.

Iako su modeli bili vrlo mali Odell je posvetio puno pažnje njihovim detaljima. Automobili su imali ploče, kotači su izgledali kao kotači s pravih automobila. Svijetla su bila obojana u srebrnu boju. Neke od najambicioznijih kreacija su imale preko 100 dijelova.

Allchin 7-NHP traktor

Slijedeća serija nazvana je “Models of Yesteryear”. Lansirana 1956, ova nostalgična serija uključivala je Allchin 7-NHP traktor iz 1925, sa zelenim tijelom i crvenim kotačima. Tradicionalni Londonski double-decker autobus, prema izvorniku iz 1911, izdan je 1956, kao i Londonski tramvaj iz 1907. Smeđi Leyland kamion s bijelim krovom i natpisom “W. R. Jacob” na bočnoj stranici izdan je 1957, a 1958 Bentley Le Mans trkaći auto iz 1929 godine.

Modeli iz serije “Models of Yesteryear” proizvodili su se do 1982. Kao najzanimljivije izdvajamo Ford Model T iz 1911 u srebrnoj ili zlatnoj varijanti, te 1906 Rolls Royce Silver Ghosts i 1923 Type 35 Bugatti.

Caterpillar Earth Scraper

Matchbox Major Packs je serija koja je lansirana 1950-te. Nešto veća nego regularna 1:75 linija, ova serija nastavila je Odellov interes prema radnim strojevima i kamionima. Prvi model iz te serije je bio žuti Caterpillar Earth Scraper sa srebrnim kotačima i gumama od crne plastike, te Bedford Ice Cream Truck s reklamom “Wall’s Ice Cream”. Ova serija je ostala u proizvodnji do 1966 godine.

Za sakupljače, Matchbox modeli u originalnom pakiranju su vrijedniji nego oni bez. Još jedna značajnost su modeli proizvedeni između 1954 i 1960 godine zbog natpisa na kutijama “A Moko Lesney Product”. Ovaj natpis referencira na poslovnu suradnju između Lesneya i Moko, tvrte s kojoj je Lesnej bio u partnerstvu zbog marketinga i distirbucije.

Bez ikoje sumnje najveći udarac dominaciji Matchbox modela na tržištu malih igračaka zbio se 1968 godine lansiranjem Matellovog “Hot Wheels”. Matchbox je slabo odgovarao na brže automobile iz “Hot Wheels” serija, čekajući godinu dana prije predstavljanja Superfast Wheels serije. 1970 Major Packs su preimenovai u Super Kings i ta serija se prodavala od 1971 do 1978.

Ali ovo nije bilo sve, Lesney je bankrotirao 1982 godine i nakon toga vođen raznim drugim tvrtkama od sredine 1980-tih do ranih 1990-tih. Ironično, na kraju je postao dio tvrtke koja ga je dovela do propasti, Mattela 1997 godine.

Numeriranje modela: 1-75 (ili “75”) serija

U Lesneyu je odlučeno da se modeli unutar serije trebaju numerirati i da će svaka serija imati maksimalno 75 modela trenutno u prodaji. To znači da ukoliko se pusti u prodaju novi model, jedan od postojećih se mora prestati prodavati. Na taj način stalaža je morala imati mjesta za 75 modela. Rijetki su slučajevi da je ovo pravilo bilo prekršeno i to nekoliko godina u 1990-tim.

Označavanje serijskog broja na donjoj strani modela napušteno je s serijom Universal. Djelomični razlog je bio u tome što su se počeli nuditi modeli specifični za pojedinu zemlju, što znači da su se isti brojevi koristili za različite modele u različitim zemljama.