Aukcija Unabomberovih stvari

Vlada SAD održva neobičnu aukciju. Na prodaju su stvari Teda Kacynskog, poznatok kao Unabomber. On je izrađivao bombe u svojoj zabačenoj kolibi u Montani i slao ih je na različite adrese ciljajući znanstvenike, računala i avione.

Njegove bombe su uble troje i ozljedile na desetke ljudi. Izbjegavao je FBI od 1978, kada je poslao prvu bombu, do 1996 kada je inforacija njegovog brata Davida, dovela do uhićenja. Cijeli slučaj je bio jedan od najdužih i najskupljih u povijesti FBI.

“Cijeli slučaj je značajan, jer je terorizirao cijelu zemlju 18 godina” izjavio je Alebert Najera, maršal SAD-a.

Nakon što je Kaczynski proglašen krivim za postavljanje 16 bombi i osuđen na doživotni zatvor, sud je počeo prodavati njegove stvari kako bi ishodio 15 milijuna dolara odštete.

“Naravno, ne očekujemo da ćemo zaraditi niti približno 15 milijuna dolara. Ali što zaradimo, direktno ide žrtvama”- još je rekao Najero.

Najpopularniji izlošci do sada. Majica s kapuljačom i pilotske sunčane naočale pojavljivale su se na policijskim skicama kroz mnoge godine, napisane ili natipkane kopije manifesta od 35 tisića riječi, Smith Corona pisaća mašina koju je koristio u svojoj akademskoj karijeri na Harvardu.

Unabomber je okupirao ljude jer je bio jedan od prvih modernih terorista u SAD. Zbog svojih aktivnosti promijenio je način ulaska putnika u avion. Promijenio je način na koji mnoge vlade obrađuju svoju ulaznu poštu.

Aukcija je otvorena do 2. lipnja.

IZVOR: NPR