Proizvođači: Wahl Eversharp

Tvrtka za proizvodnju pisaćeg pribora koju danas poznajemo pod nazivom Wahl-Eversharp, počela je kao Wahl Adding Machine Company 1905 godine, Wahl je počeo proizvoditi pisaći pribor u jesen 1915 godine kada je ugovorio proizvodnju mehaničke olovke pod nazivom Eversharp s izumiteljem Charlesom R. Keeranom. Keeran je već bio poznat u biznisu s pisaćim priborom putem prodaje na Pan Pacific izložbi u San Franciscu.

U stvari, Keeran je i pomogao Wahlu da započne proizvodnju nalivpera, jer je 1917 sudjelovao u kupnji Boston Fountain Pen Company, čiji proizvodi se prodavali pod nazivom Tempoint. Na žalost za njega, Keeraova inventivnost i napori u stvaranju proizvodnje su isplaćeni iste godine, te više nije sudjelovao u Wahlu. Do ranih 1920, zahvaljujući temeljima koje je postavio Keeran, Wahl je bio u mogućnosti prebaciti se s proizvodnje uredskih mašina i dijelova na profitabilnu proizvodnju pisaćeg pribora.

Iako su Tempoint nalivpera bila popularana u svoje vrijeme, i danas su predmet sakupljanja, njihova prodaja je bila neznatna u odnosu na Eversharp olovke. Ranih 1920-tih Wahl-Eversharp je stvarao svoj brand s proizvodnom linijom nalivpera s metalnim valjkom u velikim količinama. Za kratko vrijeme Wahl-Eversharp je bio lider u inovaciji na tržištu pisaćeg pribora, ali tvrtka nije dugo sačuvala taj status. Kako je popularnost Eversharp olovaka slabjela, uskoro su druge kompanije, kao što je Parker, preotele tržište.

1928 Wahl-Eversharp je uzvratio udarac s predstavljanjem celuloidnih nalivpera i olovaka u stilu Art Decoa i to u pet boja: koraljnoj, biserno crnoj, lapis plavoj, drva palisandra i žad zelenoj. Iako Wahl-Eversharp nije bila prva tvrtka koja je proizvodila pisaći pribor od celuloida, ove nove olovke su bile izuzetno popularne. Danas, rane Wahl-Eversharp celuloidne olovke, u očuvanom stanju, mogu postići dobru vrijednost na tržištu.

Godinu dana poslije dodana je crna boja, a još dvije godine poslije toga kombinacija zelene i brončane. Ova zadnja kombinacija je bez sumnje najtraženija od svih ranih Wahl-Eversharp plastičnih olovaka.

Od kraja 1920-tih do 1940, prodaja je pala, iako je Wahl-Eversharp u to vrijeme izdao dvije nove serije nalivpera i olovaka –  Doric i Coronet. Doric serija nije imala oblo tijelo, nego dvanaest stranica i poslije 1932, mogućnost određivanja fleksibilnosti pera u devet različitih gradacija. Samo pero je na sebi imalo klizač i kada se pomicao prema tijelu pero je postajalo fleksibilnije, a kada se pomicao prema vrhu pero je postajalo progresivno čvršće. Kada je klizač bio spušten do kraja pero je bilo vrlo tvrdo.

1940-te Wahl-Eversharp je opet bio na vrhu nakon izdavanja svojeg najuspješnijeg nalivpera, Skylinea, zamisli poznatog industrijskog dizajnera Henrya Dreyfussa. Zbog svojeg dizajna Skyline nalivpera nisu propuštala tintu na visinama, te su zbog toga, odabrana kao službena nalivpera avijacije SAD u drugom Svjetskom ratu. Iako je nalivpero proizvedeno u velikim brojevima, Skyline je vrlo popularno nalivpero među današnjim kolekcionarima.

Vrijeme Wahl-Eversharpa na vrhu svijeta je bilo kratkog vijeka. nakon drugog Svjetskog rata, olovke s kuglicom preplavile su SAD. Tvrtka je pretpostavila da će održati ontrolu u nonvonastaloj situaciji, ali to nije bilo dugog vijeka. Wahl-Eversharp je 1957 prodala svoju proizvodnju pisaćeg pribora Parkeru (Reynolds International Pen Co.).

Slijedećih nekoliko godina, olovke, kao što su trokutaste, su bile proizvedene s Parker i Eversharp logom. Do 1961 proizvodnja je prestala i to sve do 1995 kada je Emmanuel Caltagirone reformirao Wahl-Eversharp. Caltagirone je ponovno pokrenuo proizvodnju Skyline nalivpera u originalnom obliku, što je postupno povećalo potražnju kolekcionara za starim Skyline nalivperima.

Danas, Eversharp Pen Company proizvodi Astronaut Pen i neke druge, uključujući Retro Eversharp Skyline. Eversharp prodaje olovke za uporabu u teškim uvjetima, specijalizirane olovke za tehničku uporabu kao i tekuće kemikalije u mikrobiološkoj industriji.