Izložba fotografija: Uspomene na Zagreb

mjesto održavanja: Muzej grada Zagreba, Opatička 20, Zagreb
datum početka/završetka: 31.05.2011. / 31.08.2011.
otvorenje: 19 sati
radno vrijeme: utorak – petak: 10.00 – 18.00, subota: 11.00 – 19.00, nedjelja: 10.00 – 14.00
autor stručne koncepcije: Iva Prosoli
autor likovnog postava: Tajana Zver
organizator: Muzej grada Zagreba

Otvorenje izložbe ‘Uspomene na Zagreb – fotografije iz fotografskih albuma XIX. stoljeća iz fundusa Muzeja grada Zagreba’ održat će se u utorak, 31. svibnja s početkom u 19 sati, u Muzeju grada Zagreba. Izložba je otvorena do 31. kolovoza.

Fotografski albumi XIX. stoljeća jedan su od najvrednijih segmenata  Zbirke fotografija, razglednica i fotografskog pribora Muzeja grada Zagreba. Osim što svjedoče o ranoj recepciji fotografskog medija u Zagrebu, kao i o visokoj kvaliteti snimljenih fotografija, ujedno su i izuzetno vrijedan dokument o povijesti grada. Na izložbi je predstavljen izbor fotografija iz devet albuma, koji pokrivaju razdoblje od 1864. do 1895. godine.

Od najstarijeg s fotografijama Ludwiga Schwoisera do najmlađeg čije autorstvo potpisuje Ivan Standl, albumi pokazuju povijesne građevine, urbanistički razvoj uslijed dviju regulatornih osnova iz 1865. i 1887. godine, posljedice velikog potresa, novosagrađene objekte, gospodarsku djelatnost ali i život na gradskim trgovima i time pružaju širu sliku o razvoju grada i njegovim mijenama. Na izložbi je pokazana i prva fotomonografija Hrvatske, u kojoj su dvije fotografije posvećene Zagrebu, a čiji je autor Ivan Standl, jedan od najaktivnijih zagrebačkih fotografa  druge polovine XIX. stoljeća, što dokazuje i njegovo autorstvo u pet od ukupno devet izloženih albuma.  Fotografije su popraćene tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku.

Presnimke albuma: Miljenko Gregl

IZVOR: MDC