Kako upropastiti antikvitet

Nitko namjerno je uništava antikvitete, zar ne?. No puno ljudi svaki dan čini skupe pogreške u brizi za svoje antikvitete samo zato što ne znaju ništa bolje. Ovo su neke vrijedne informacije kako bi smanjili pogreške koje ćete kasnije zažaliti u trenutku prodaje Vaše dragocjene starine u budućnosti.

Nepravilno čišćenje

Čišćenje antikviteta čini ih poželjnijim i vrednijim, ali to nije uvijek slučaj. Na primjer, uklanjanje patine sa starih bakrenih svjetiljki može uvelike umanjiti njihovu vrijednost, dok pranje rijetkog komada porculana s blagim detergentom neće utjecati. Mudro je prije samog postupka napraviti malo istraživanje kako čišćenje može utjecati na vrijednost antikviteta. Ukoliko je potrebno razgovarajte sa stručnim kolekcionarom ili antikvarom u području koje Vas zanima.

Popravak površine namještaja

Je li potrebno baš uvijek popravljati površine starog namještaja? Definitivno ne. U stvari pravilo manje je više uvijek treba primijeniti kod stilskog namještaja. Ukoliko imate neki rijetki predmet ili čak neko remek-djelo uklanjanje originalnog sloja površine može biti može biti velika greška. Ovdje ogovorimo o takvom popravku površine gdje se površinski sloj u potpunosti mijenja, brušenjem. Puno je bolje nježno čišćenje površina.  Predmetima koji nisu toliko rijetki možete popraviti površinski sloj. Ovdje moramo reći da postoji i drugo mišljenje koje kaže da stručno popravljanje površina može povećati vrijednost antikvitetnog  namještaja, ali kao i uvijek prije samog postupka dobro je istražiti i malo se  raspitati kod stručnjaka.

Izlaganje na suncu

Što papir, stari tekstil i rana plastika imaju zajedničko? Svi su osjetljivi direktno sunčevo svjetlo koje izaziva oštećenja. Papir, uključujući i fotografije, će požutjeti i isušiti, te će se pojaviti pukotine. Boje će izblijediti, a plastika će se rastopiti, ostavivši Vas s predmetom na kojeg nećete biti ponosni ostaviti ga svojim nasljednicima. Obratite pažnju da Vaše vrijedne predmete izlažete u prostorijama s prigušenim svjetlom (sjetite se muzeja, gdje ste vidjeli jarko svijetlo prema slikama!), a ako već izlažete u svijetlim prostorijama, pazite da to bude čim kraće vrijeme i nikako direktno pod sunčevim svijetlom.

Amaterska restauracija

Vraćanje stare slave nekom predmetu restauracijom može izgledati kao dobra ideja i neki puta je to i točno. Ali uradi sam bojanje starih željeznih predmeta, je velika greška. Ovo je još jedno područje gdje savjet iskusnog antikvara ili restauratora može biti od životnog značaja. Naravno, problem nije ukoliko zalijepite kamenčić ispao iz broša ili zašijete dugme na lutku. Sve ostalo ostavite iskusnijim profesionalcima koji će zadržati ili čak povećati vrijednost vašeg antiknog predmeta.

Nepropisno pohranjivanje

Ukoliko bi bilo moguće napraviti muzej u vlastitom domu u kojem bi mogli kontrolirati osvjetljenje, vlagu i temperaturu, bila bi to savršena okolina za naše antikne predmete. U mnogim slučajevima, naravno, to nije moguće, ali to ne znači da ne moramo razmisliti o načinu na koji ćemo pohranjivati antikvitete.  Mjesto pohrane udaljite od vlažnih dijelova kao što su podrumi ili od vrućih, kao što su tavani. Generalno pravilo je da ukoliko je Vama udobno, biti će i Vašim antikvitetima.