Sakupljanje Barbie lutaka

Prva Barbie

Lansirana na American Toy Fair 1959 godine, Barbie je postala prva lutka za tinejdžere i brzo je postala jedna od najprodavaniji h i najsakupljanijih igračaka na svijetu. Uz jaku promociju na televiziji, više od milijardu lutaka prodano je od tada pa sve do danas. Kolekcionari cijene ranije Barbie lutke iz 1959 i 1960-tih godina, kao i veliki broj rijetkih i specijalnih edicija, kao što je Barbie s nogama koje se mogu savijati ili crvenom kosom.

Sama lutka je vizija Ruth Handler, čiji muž, Elliot je bio „el“ u nazivu „Mattel“ i čija kćer, Barbara, je dala lutki njezino, danas svuda znano, ime. Inspiracija za izraz lica Barbie, te njezinu nemoguću i danas osporavanu figuru pješčanog sata, bila je lutka Bild Lilli, koju su kupili Handleri tokom odmora u Europi.

Bild Lilli

Bild Lilli, koja je isto tako predmet sakupljanja, ima napućene usne, koje podsjećaju na usne porculanskih lutaka proizvedenih u Europi. Kohei Suzuki, metalurg iz Mattela, dao je Barbie prirodnije usne i malo drugačije lice, iako su oči i nos gotovo identične uzoru.

Druga osnovna razlika između Bild Lilli i Barbie je koncept pribora. Pored standardnog crno-bijelog kupaćeg kostima u kojem je dolazila prva Barbie, djevojčice u SAD mogle su birati između 22 kompleta, od jakne u stilu Chanela s pripadajućom suknjom, do satenske spavaćice. Dizajnerica odjeće Charlotte Johnson koja je do tada radila kao učiteljica u Chouinard Art School zaposlena je u Mattelu kako bi završila ovaj kritični zadatak dizajna odjeće za Barbie.

Većina odjeće koja se pojavila 1959 godine mogla se kupiti i slijedeće godine, te su tri kompleta koja su se prestala proizvoditi (Easter Parade, Gay Parisienne, and Roman Holiday) postala ekstremno tražena među sakupljačima. 1960 dodano je šest novih kompleta, Friday Night Date je bio jedan od najboljih zahvaljujući šarmantnom plavom samtastom džemperu, parom čaša i crnom poslužavniku koji je imao na sebi Barbie logo.

Prvi Ken

1961 godine svijet se upoznao s Kenom, Barbie-nim dečkom, koji je dobio ime po Barbarinom bratu. Dodatno, iste godine, pojavile su se i Barbie lutke s frizurom u obliku konjskog repa i poznata kugla frizura 1960-tih. Barbie uvijek rastuća linija odjeće sugerirala je da ona radi više od samo partijanja i roštiljanja na plaži, mogla je biti stjuardesa American Airlinesa, bolničarka ili čak i profesionalna balerina.

Midge, Barbie-na najbolja prijateljica pojavila se 1963-e godine. Iako je Midge imala drugačiji izgled lica, njezino tijelo je bilo jednako Barbie-nom, tako da su prijateljice mogle izmjenjivati odjeću i drugi pribor. Slijeće godine Midge je dobila svog dečka, Alana, a Barbie mlađu sestru, Skipper. Mattel je čak prodavao i pudlicu, Barbie-nog ljubimca, za kojeg je postojalo nekoliko kompleta odjeće.

Sredinom 1960-tih, sve lutke u Barbie liniji dobile su savitljive noge, tako da su mogle i pozirati, ali najveća promjena dogodila se 1967 godine. Trepavice s korijenjem zamijenile su plastične i Twist ‘N Turn Barbie se mogla zamijeniti za 1,50 dolara i staru Barbie. Ovo je razlog što se starije Barbie lutke teško pronalaze i postižu dobru cijenu.

1967 godina je također važna jer je tada Barbie dobila i crnu prijateljicu Francie, te je to zadnja godina do koje se barbie proizvodila u Japanu. Od te godine sve lutke iz Barbie linije proizvode se u Meksiku, Tajvanu i Koreji.

Pogledajte reklamu za Barbie s kraja 60-tih godina prošlog stoljeća: