Kasnoantička nekropola u Zmajevcu

mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, Zagreb
datum početka/završetka: 14.07.2011. / 31.07.2011.
otvorenje: 20 sati
organizator: Arheološki muzej u Zagrebu; Muzej Slavonije

U Arheološkom muzeju u Zagrebu otvora se izložba Kasnoantička nekropola u Zmajevcu autorice, više kustosice i voditeljice arheološkog odjela Muzeja Slavonije iz Osijeka, prof. Slavice Filipović.

Ovim će iznimnim, i u mnogočemu jedinstvenim, projektom autorica izložbe i kataloga prezentirati rezultate desetogodišnjeg sustavnog zaštitnog arheološkog istraživanja koje se pod njezinim vodstvom provodilo na  lokalitetu u Zmajevcu (Baranja).

U dosadašnjim opsežnim arheološkim istraživanjima kasnoantičke nekropole u Zmajevcu istražena je površina od oko 1700 m2, na kojoj je pronađeno 175 grobova s brojnim iznimno vrijednim nalazima koji su iznova skrenuli pozornost široke stručne javnosti na bogata arheološka nalazišta u sjeveroistočnom dijelu hrvatske Baranje, onodobnoj granici obrane Rimskog Carstva (dunavski limes).

Kako to obično biva kod velikih otkrića, tako se i ovo u Zmajevcu dogodilo pukim slučajem. U siječnju 1998. godine, tijekom radova u vinskom podrumu i uslijed obilnih oborina, došlo je do urušavanja lesa na oranici Antala Molnara na Mocsolásu. U nastalom otvoru pojavili su se ostaci tri rimske grobnice s ostacima kostura i grobnim prilozima koji su ukazivali na iznimnu važnost nalazišta. Sustavna zaštitna arheološka istraživanja započela su u jesen 1999. godine i u kontinuitetu potrajala su sve do 2008. godine.

Autorica Slavica Filipović, jedna od naših nesumnjivo najaktivnijih terenskih arheologa, misleći na veliko zanimanje struke nije zanemarila širu publiku kojoj će izložba svojim multidisciplinarnim pristupom svakako biti zanimljiva i razumljiva te će zainteresiranima pružiti izvrstan uvid u arheološku kasnoantičku baštinu Podunavlja.

Kasnoantička nekropola u Zmajevcu je projekt koji će zasigurno oduševiti svakog posjetitelja, jer ju je autorica osmislila kao modernu i multimedijski popraćenu izložbu koja slikom, zvukom i ambijentom uvlači u čaroban i često mističan svijet arheoloških istraživanja koja su u ovom slučaju rezultirala sjajnim i iznimno vrijednim kasnoantičkim nalazima.


IZVOR: MDC, Muzej Slavonije