Predmet tjedna: porculanski podnos iz perioda Ampira

O djelu

Porculanski podnos iz perioda ampira, izuzetan je primjerak visoke estetike i kvalitete umjetničkog oblikovanja s početka 19-tog stoljeća. Predmet je izrađen u dva dijela, same zdjele koja je perforirana i ručno oslikana zelenkastim listićima, te tanjura koji je dizajniran kao postolje tj. nosač zdjele. Mjesto izrade ovoga predmeta je Beč, a godina je 1808, što pokazuju punce na pozadini svakog od ova dva dijela ovoga podnosa. Dimenzije: promjer 26 cm, visina 17 cm.

Ampir

Ampir (francuski, empire = carstvo) je stil kasnoga klasicizma u Francuskoj za vrijeme Napoleona I. Prepoznatljiv je po unutarnjoj dekoraciji, umjetničkom obrtu imodi. Ovaj iznimno plodan stil trajao je samo otprilike deset godina, ali je obilježio cijelo stoljeće. U ampiru primjenjuju se grčki i rimski elementi, a prisutan je i utjecaj Napoleonovih vojnih pohoda, egipatske umjetnosti, te renesanse.

Pokućstvo je strogo pravocrtno raščlanjeno i simetrično. U proizvodnji pokućstva (komode, sekreteri, konzole, stolovi, taburei, psihe i noćni ormarići) primjenjuje se mahagonij urešen intarzijama i aplikacijama u sedefu, bjelokosti, porculanu i fino cizeliranoj bronci. U modi su bili sklopivi stolci rimskih legija, ležaljke i pokućstvo obojeno crnim lakom i ukrašeno brončanim pozlaćenim antičkim ukrasima (znakovi rimskih legija, orlovi, stjegovi, svežnjevi pruća ali i listovi palme, stupovi, girlande, vaze i lovorovi vijenci simetrično postavljeni). Najpoznatiji su radovi obitelji Jackob-Desmalter i P. Ph. Thomirea.

Ampir je znatno utjecao na modu: ženska s visoko podignutim srukom i dugim naborima, do tla, a muškarci nose frak, široke hlače i dugi kaput.

Sve do 1830. godine ampir je određivao umjetničko oblikovanje na cijelom europskom kontinentu, čak i u Rusiji, i tek ga je bidermajer postupno istisnuo.

Podnos možete pogledati u Galeriji Gala, ulica Ivana Gundulića 16 u Zagrebu.

Više slika: