Najskuplji zlatni novčić na svijetu

Skupljanje kovanica je hobi mnogih ljudi koji često počinju jednostavno, prikupljanjem novčića koji su u optjecaju. Stare i rijetke kovanice su često puno vrijednije od deklarirane vrijednosti na njima. Ovo može dovesti do znatiželje, koja je najvrijednija kovanica na svijetu?

1933, u SAD-u je iskovano 445.000 zlatnih kovanica pod nazivom Double Eagle. Vrijednost im je bila 20 ondašnjih dolara. Istovremeno zbog velike depresije od koje se SAD oporavljal u to vrijeme, predsjednik Franklin D. Roosevelt je izdao naredbu o povlačenju svih zlatnih novčića iz opticaja. Zbog toga je naređeno da se Double Eagle kovanice ne puste u cirkulaciju nego unište. Neki od novčića su izbjegli otapanje, te su dva dana Smithsonian institutu za nacionalnu numizmatičku kolekciju.

Te dvije kovanice su trebale biti jedine preživjele Double Eagle iz 1933. međutim, bez znanja Riznice, određeni broj kovanica je ukraden. Najmanje 9 ovih kovanica, čije posjedovanje je bilo protuzakonito, je pronašlo svoj put do različitih kolekcionara putem Israela Switta, zlatara iz Filadelfije.

Kovanice su cirkulirale među kolekcionarima nekoliko godina, prije nego što je Tajna služba postala svjesna njihovog postojanja. Činjenica je postala poznata Riznici kada je jedan novinar proučio njihovu povijest i zapazio buduću aukciju, te kontaktirao Riznicu kao dio istraživanja. Kao rezultat Tajna služba je započela istragu 1944. godine. Sedam kovanica je otkriveno i federalni agenati su ih zaplijenili tokom prve godine istrage. Osma kovanica je ostala u posjedu kolekcionara do 1952. godine. Istraga je identificirala mogućeg počinitelja, ali kako je nastupila zastara djela, nitko nije mogao biti krivično gonjen.

Deveti novčić je bio u posjedu egipatskog kralja Faruka i taj novčić se je pojavio 40 godina kasnije u New Yorku kod jednog od prodavača kovanica. ajna služba je ztaplijenila kovanicu, međutim započeta je sudska parnica i 2001. godine novčić je vraćen vlasniku. U srpnju slijedeće godine kovanica je ponuđena na aukciji i prodana za ukupno 7.590.000 dolara.

2004 godine 10 primjeraka je pronađeno kod nasljednika Israela Switta. Svi pronađeni novčići su bili autentični. Nakon suđenja koje je završilo 2010., novčići su ostali u posjedu SAD, jer je porota odlučila da su novčići ilegalno nabavljeni i stoga još uvijek vlasništvo SAD. Ove kovanice su deponirane u Fort Knoxu i čekaj udluku o svojoj sudbini.

Kako je 1970 godine SAD napustila zlatni standard, sve kovanice koje bi se sada pronašle više neće biti smatrane ilegalnim posjedovanjem.

2004 godine izdane su replike Double Eagle iz 1933 koje ne uključuju nikakvu obavijest o tome. Replike su izdane pod autoritetom Sjevernih Marijanskih otoka. Jedina razlika između originala i kopije je žig Marijanskih otoka ispod mota SAD-a na reversu kovanice.

Nakon kontroverze, reizdanje kovanica dobilo je “COPY” žig preko abdomena orla.

Antikviteit.net