10 bizarnih predmeta prodanih na aukcijama

Za sakupljače, osnovno pravilo je, što rijeđi predmet to bolje, odnosno veća zarada kada se jednom odluče prodati predmet.

Ovo je zbog zakona ponude i potražnje koji vlada na tržištu predmeta za sakupljanje, te kombinirano s osjećajem da se posjeduje jedinstveni povijesni predmet.
U isto vrijeme, među sakupljačima postoji čežnja posjedovani unikatne predmete, što dovodi do toga da se kupuju neki stvarno bizarni predmeti.

Ovo je jedna lista deset najčudnijih unikatnih predmeta. Svaki od njih unikatan je na više načina…

10. Češki motorkotač za tri osobe – £36,150

Ovaj motorkotač nije baš unikatni predmet, iako je nevjerojatno rijedak jer je poznato da postoji 30 primjeraka. Unikatnost ovog motocikla je više u njegovom dizajnu, gdje na njemu mogu sjediti tri osobe jedna iza druge.

Ovakav dizajn nije baš česti i ovaj Böhmerland 603 ccm Langtouren iz 1937 godine sigurno je privukao pažnju kada je postavljen na aukciju u Bonhams-u 2010 godine

Čehoslovačka je imala jednnu od glavnih uloga u razvoju europske industrije motocikala na početku 20-og stoljeća.
S proizvodnjom između 1925 i 1939 ovaj Böhmerland 603 ccm je jedan od najhvaljenijih čehoslovačkih motocikala. Na aukciji je prodan za 36,150 britanskih funti.

9. Roentgenske snimke lubanje Alberta Einsteina – $38,000

Dvije roentgenske snimke iz 1945, prikazuju lubanju genija iza teorije reletivnosti, prodane su na aukciji u Julianu 2010 godine za 38.000 dolara,

Slike prikazuju prednju i bočnu stranu Einsteinove lubanje, a snimio ih je dr. Gustav Bucky koji je jedan od začetnika ovakvog snimanja. Njih dvojica su surađivala na izumu automatske kamere 1937 godine.

Možda nije iznenađenje da je komplet značajno premašio očekivanje cijene napravljeno prije aukcije na 1000 do 2000 dolara.

8. “Najraniji par” levi’s traperica – $60,000

Par Levi Strauss & Co traperica, model 501, prodan je Japanskom sakupljaču za 60.000 dolara na eBay-u.

Ove hlače, napravljene 1890, najstarije su traperice iz Levi’s-a koje su se ikada pojavile na aukciji.  Prve hlače od trapera Levi Strauss & Co je počela proizvoditi dva desetljeća ranije u 1970-tim.

Danas Levi’s ima oko 500 dućana širom svijeta i predstavlja ikonu u proizvodnji od trapera, dovoljno veliku ikonu da netko želi platiti peteroznamenkastu sumu za dio tvrtkine povijesti.

7. Lijes Lee Harvey Oswald-a – $87,000

Ovo je je da sigurno posebna “niša” na tržištu. Lijes u kojem je Lee Harvey Oswald originalno zakopan prodan je na aukciji krajem 2010 godine za 87.000 dolara. Aukcija je počela od 1.000 dolara i dosegla je prodajnu cifru.

Iako morbidno, lijes je nedvojbeno dio povijesti Sjedinjenih američkih država. Tijelo je ekskumirano 1981 godine kako bi se provjerila tvrdnja je pokopano tijelo u stvari tijelo ruskog špijuna.

Kada je vraćeno u zemlju tijelo tijelo ubojice predsjednika Kennedy-a je stavljeno u novi lijes, dajući prigodu sretnom pobjedniku aukcije kupiti stari lijes.

6. Stepenice Eiffel-ovog tornja – €105,400

Savršen za obnovu potkrovlja… Izvorno spiralno stubište Eiffel-ovog tornja prodano je za 105.400 € u Parizu na dražbi u Drouot aukcijskoj kući krajem 2009 godine.

Kultni Eiffel-ov toranj smatran je trnom u oku kada je izgrađen kao ulaz u Svjetski sajmu u Parizu krajem19. stoljeća. 40 stepenica, iz 1889, kada je toranj prvi put otvoren visoke su 7,8 metara.

Uklonjene su iz tornja za vrijeme obnove u 1983 godini, a kasnije su se pojavile na aukciji 2009 godine uz razna druga arhitektonska blaga Pariza.

5. Napoleonov penis- $100,000

Njegova lokacija je bila nepoznata desetljećima, ali Napoleonove penis napokon se pojavio u 1916.

Potomci svećenika koji je provodio posljednje obrede na Napoleonu, prodali su penis 1821 jednoj štampariji tvrdeći da je to originalni Napoleonov. Legenda kaže da je Napoleonov doktor odsjekao njegov penis i dao ga svećeniku na Korzici.

Ovaj predmet, između 2 i 5 centimetara duljine, zadnji puta je viđen na aukciji u New Yorku 1977 godine kada ga je kupio jedan urolog  za 3.000 dolara.

Od tada, penis je u njegovoj familiji, a njegova kćer je nedavno odbila ponudu za Napoleonov penis na 100.000 dolara.

4. Navigacijska karta iz Apollo 11misije – $218,000

Ovaj predmet je povijesno važan koliko je jedinstven. Koristili su ga astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin za vrijeme misije Apollo 11 za  utvrđivanje njihove točne pozicije na površini Mjeseca nakon što su sletili na njega 1969 godine.

Karta se pojavila na Mjesečevoj aukciji u Bonhams aukcijskoj kući u New Yorku 2009, kao jedan od rijetkih predmeta vraćenih s mjesečeve površine koji su dostupni na tržištu. Na kraju, prodana je za 218.000 dolara.

“Ova zvjedana karta je najkritičniji navigacijski predmet korišten dok smo bili na Mjesecu”, napisao je Aldrin u popratnom pismu. Ne možete imati bolju preporuku od te.

3. Gusjenica od dragog kamenja – £300,000

Nije rijetkos pronaći neke lijepe životinje, kao što su leptiri, napravljene od dragog kamenja. Međutim, faza gusjenice, koja prethodi leptiru, draguljari većinom zanemaruju.

Zanemarivanje nije bilo problem u ovom slučaju. Na aukciji 2010 godine u Sotheby’s pojavila se rijetka gusjenica od dragog kamenja pod nazivom  “Etiopska gusjenica”. Posebnost ove gusjenice je u tome što ima kotačić s kojim se imitira kretanje. prodana je za 300.00 britanskih funti.

2. Jedina poznata fotografija Billy the Kida – $2,3 milijuna

Legenda ozloglašenog razbojnika Billy the Kida i nakon 130 godina poslije njegove smrti, još uvijek okupira znatiželjnike. Zbog toga nije bilo neobično kada je jedinstveno podsjećanje na ovog revorvelaša privukla natjecatelje na aukciji iz cijeloga svijeta. Aukcija je održana u lipnju 2011. Između ostalih predmeta, na 22 Old West Show & Auction prikazana je jedina poznata fotografija Billy the Kida.

Na slici Billy the Kid pozira u saloonu u Fort Sumneru u Novom Meksiku. Bez njegovog znanja, fotografija je sačuvana više od 100 godina. Nakon žestokog natjecanja, fotografija je prodana za 2,3 milijuna dolara.

Billy the Kida je kasnije, 1881,  ubio šerif Pat Garrett, u dobi od 21 godine.

1. Haljina Marilyn Monroe iz filma Sedam godina vjernosti – $5,6 milijuna

Mnogi ljudi će na pitanje, koja je najpoznatija scena u kojoj se sjećaju Marilyn Monroe odgovoriti, da je to scena iz filma Sedam godina vjernosti, kada ona pleše iznad podzemne željeznice. Film je snimljen 1955, a partner joj je bio Tom Ewell.

Haljina se pojavila na aukciji kolekcije Debbie Reynolds, održanoj u Profiles in History u lipnju 2011. Debbie Reynolds, također zvijezda velikog ekrana, većinu predmeta u svojoj kolekciji prikupila je na akucijama MGM studija 1970-ih godina.

Haljina je prodana za 5,6 milijna dolara.

IZVOR:  News-Antique