Predmet tjedna: Porculanski servis za čaj – Messen

Porculanski servis za čaj izrađen je u porculanskoj manufakturi Meissen u Meissenu, oko godine 1930-te. Servis se sastoji od čajnika, šest šalica i šest tanjurića.
Vrlo je modernog dizajna i savršano je sačuvan.

Meissen je grad u Njemačkoj, u saveznoj pokrajini Saskoj i nalazi se 20-tak kilometara sjeverozapadno od Dresdena, također na rijeli Labi.
Godine 1710. osnovana je, “Manufaktura porculana Kraljevstva Poljske i Izborne kneževine Saske”. U početku je bila smještena na Albrechtsburgu (Albrechtsburg je dvorac sagrađen u 15. stoljeća, prvi u povijesti njemačkog inženjeringa. Graditelj je bio Arnold von Westfalen), jer joj je bila potrebna zaštita tajne proizvodnog procesa. Proizvodila je za potrebe saskog dvora u Dresdenu i za brojne druge kupce. Svoj vrhunac manufaktura je dosegla u 18-tom i 19-tom stoljeću.
Kad je majsenska manufaktura dobila konkurenciju u bečkoj manufakturi, bilo je potrebno njene proizvode jedinstveno označiti. Potaknut carskom oznakom na kineskom porculanu (nien-hao), koji nije označavao mjesto, nego vrijeme proizvodnje, razvio se znak majsenske manufakture. Ovaj znak ostao je do danas poznat u svijetu – radi se o ukrštenim mačevima koji se koriste od 1731. po naredbi dvora izbornog kneza u Dresdenu. Krivotvoritelji su već u prvim godinama nakon uvođenja pokušali ovaj znak krivotvoriti, ali majsenska manufaktura je kroz uvođenje ispodglazurne boje isključila sva krivotvorenja.
Največi majstori Meissen porculana bili su Johann Friedrich Böttger, Johann Gregorius Höroldt, Johann Joachim Kaendler …

Servis možete pogledati u Galeriji Gala, ulica Ivana Gundulića 16 u Zagrebu.

Više slika: