Staklo iz morskih dubina / ‘Brodolom kod Gnalića’

mjesto održavanja: Muzej antičkog stakla, Poljana Zemaljskog odbora 1, Zadar
datum početka/završetka: 28.09.2011. / 01.12.2011.
otvorenje: 20 sati
organizator: Muzej antičkog stakla; Zavičajni muzej Biograd na moru
radno vrijeme: ponedjeljak – subota, 9 – 21 sat

“Staklo iz morskih dubina- Brodolom kod Gnalića” naziv je izložbe koju organiziraju Zavičajni muzej u Biogradu i Muzej Antičkog stakla u Zadru, koja će 28.9. 2011 od 20.00 sati biti otvorena za javnost. Izložba će se moći pogledati do 1. prosinca 2011. godine, a riječ je o 600 predmeta vrijedne staklene građe s potonulog broda iz 16. stoljeća.

Izložbu su najavili ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograda na Moru, Draženko Samardižić i ravnatelj Muzeja antičkog stakla, Ivo Fadić, koji je naglasio kako je zadovoljan  s dosadašnjim turističkim posjetom muzeju, te se nada da će i u podsezoni posjećenost biti dobra, pogotovo kada će se moći pogledati ovako vrijedna zbirka.

Njegovo kolega Draženko Samardžić izrazio je veliko zadovoljstvo povodom navedene suradnje dvaju muzeja, te je istaknuo kako Zavičajni muzej u Biogradu čuva vrijednu građu, koju je ove godine do početka rujan posjetilo 12.000 gostiju. Uz vrhunsko stručno osoblje koje posjeduju oba muzeja Samardžić se nada da će se cijeli lokalitet potonulog broda što brže istražiti kako bi se ukupna staklena građa mogla na vrijeme sanirati.

– Ova staklena zbirka zaslužuje da bude prezentirana u cijelosti, sazrelo je vrijeme da se započne raditi na novoj zgradi u kojoj bi se izložio teret potopljenog broda, rekao je Samardžić.

Zanimljiv je podatak da je na lokalitetu Gnalića pronađena kutija sa 240 staklenih naočala, a prema riječima gospodina Fadića koji je na mail dobio podatak od vrsnog poznavatelja staklene građe, radi se o vrlo vrijednoj zbirci naočala iz  16. st, pošto u  cijeloj Europi ima samo 16 pronađenih naočala.

IZVOR: MDC, Znet