Enigma prodana za rekordnu cijenu u Christie’s

NACISTIČKI stroj koji se koristio za kodiranje poruka u filmu “Enigma” prodan je na aukciji u Londonu za rekordnu cifru. Za njega se razvila prava licitacijska borba u aukcijskoj kući Christie`s te je na kraju prodan za 133.250 funti, što je gotovo trostruko više od očekivane cijene i novi rekord koji je takav stroj postigao na aukciji. Iz aukcijske kuće kažu da je prethodni rekord bio 67.250 funti, a sličan je stroj za tu cijenu prodan u studenom prošle godine.

Stroj Enigma bio je od vitalne važnosti za naciste u Drugom svjetskom ratu. Pomoću njega su šifrirali svoje poruke te su vjerovali da se te šifre neprobojne. Ipak, bili su u krivu. Grupa britanskih kriptologa s Bletchley Parka probila je šifru, što je, vjeruje se, skratilo trajanje rata za barem dvije godine.

Priča o tome inspirirala je mnoge spisatelje i scenariste, pa tako i oskarovku Kate Winslet, koja glumi u filmu “Enigma” iz 2001. godine. Stroj za kodiranje koji se koristio u tom filmu, i koji je postigao rekordu cijenu na aukciji, samo je jedan od nekoliko sličnih aparata koji su tada korišteni. Vjeruje se da su tijekom 1920-tih godina pa sve do kraja Drugog svjetskog rata proizvedeno tisuće sličnih strojeva, no prava je rijetkost da se koji od njih pojavi na aukciji.

IZVOR index