Najstariji automobil na svijetu na aukciji

U petak 7. listopada na aukciji u američkom gradu Hersheyju, u organizaciji RM Auctions, naći će se najstarije vozilo s vlastitim pogonom na svijetu, proizvedeno prije 127 godina. Riječ je o automobilu marke De Dion Bouton Et Trepardoux, a koji je proizveden i prodavan pod imenom Dos-A-Dos La Marquise. Primjerak koji će se naći na aukciji dodatno je nazvan La Marquise u spomen na majku grofa de Diona, idejnog začetnika projekta osobnog prometala pogonjenog parom. Vozilo je napravljeno za 1881 godine za grofa de Diona i to 12 godina prije nego što je Henry Ford napravio svoj prvi automobil.

Zapravo je, više riječ o osobnom parnom vozilu nego automobilu kakav koristimo danas. La Marquise je mogla prijeći 30-ak kilometara s jednim spremnikom vode, obujma 150 litara, smještenim ispod sjedala, a najveća brzina koju je vozilo za četiri osobe razvijalo kretala se oko brojke od 60 km/h. Dug je 2,74 metra, a težak 952 kg. Njegovi tanki metalni kotači obmotani su s punim gumama,

Ujedno, ovaj je starac u iznimnoj formi i najstariji je automobil na svijetu u voznom stanju. Njegov sadašnji vlasnik je Britanac Tim Moore, član britanskog veteran Car Cluba koji je  automobilu  vratio stari sjaj zamjenjući neke dijelove sa sličnog modela. Očigledni dokaz da je vozilo originalano je i mesingana ploča koja se nalazi na kotlu. Na njoj je zabilježena obavezna inspekcija kotla svakih pet godina 1889,1894 i 1899, nakon čega je vjerovatno i otišao u penziju.

Procijenjuje se da bi automobil na aukciji trebao postići cijenu između 2 i 2 i pol milijuna dolara.

Više slika:

IZVOR: Autosport