Rijetki srebrnjaci sa Sicilije na aukciji krajem mjeseca

Nastavljajući seriju aukcija održanih u rujnu, Kuenger grupa se vratila sa slijedećom grupom, ovoga puta kroz aukcijsku kuću Hess-Divo.

Ova aukcija će ponuditi novčiće iz antičkog svijeta, medalje i novčiće iz modernih vremena, kao i zlatnike europskog podrijetla.

Dva najznačajnija, su srebrnjaci sa Sicilije, tetradrahmoni.

Prvi iz Naksosa, pokazuje quadrigu (četveropreg) u pokretu na aversu, s vozačem u odjeći s dugim rukavima ispod leteće igure božice Nike.

Na reversu srebrnjaka su dva orla s kandžma u trbuhu zeca. Prednji orao ima sklopljena krila i glavu istegnutu prema gore, dok stražnji ima rastvorena krila i pogled prema plijenu. Očekuje se cijena od 35.000 švicarskih franaka.

Drugi srebrnjak ima izvanredno čisti reljef profila glave bradatog boga Dionizija sa širokom trakom u kosi, na kojoj je prikazana grančica bršljana.

Revers prikazuje golog, bradatog Sileniusa, sa razmaknutim nogama, glavom okrenutom na jednu stranu dok drži pehar u desnoj ruci. U lijevoj ruci drži tirsus (zašiljeni štap sa šišarkama, ponekad ukrašen i grančicama bršljana i viticama čokota kojeg je prvi napravio Dionizije).

Ovaj izvanredno rijetki i uščuvani srebrnjak opisan je kao “posveta predkršćanskoj umjetnosti”, a predviđena cijena je 75.000 švicarskih franaka.

Aukcija u Hess-Divo održati će se u Cirihu i na internetu 26 listopada.