Prva fotografija cijele Zemlje na prodaju

“Jednom, kada bude dostupna fotografija Zemlje, snimljena iz svemira, jednom kada bude poznata zaštita Zemlje, biti će puštena nova ideja kao i uvijek u povijesti.”

Ovo su riječi koje je izgovorio astronom Sir Fred Hoyle, govoreći na skupu 1948, i netko će imati šansu imati svoju sliku zemljine zaštite kada će prva fotografija u boji biti ponuđena na aukciji u Bloomsbury-u, 3. prosinca.

Fotografija je snimio satelit ATS-III gotovo dva desetljeća nakon Hoyle-ove predikcije, 18 studenog 1957. Format kromogenske fotografije je 39 x 49 centimetara na “kodak” papiru. Nosi NASA oznaku negativa 67-H-1552.

Prvi satelit pod nazivom Applications Technology Satellite (ATS-I) lansiran je 1966 i nosio je revolucionarnu kameru koju su izumili dr. Verner Suomi i prof. Robert Parent sa Sveučilišta iz Wisconsina.

Kamera je izvorno napravljena kako bi snimala meteorološke fotografije visoke rezolucije u geostacionarnoj orbiti satelita oko Zemlje. Rezultat takve orbite su trebale biti stacionarne crno-bijele fotografije.

Kako je kamera bila uspješna Suomi je razvio novu, za satelit ATS-III, koja je mogla fotografirati u boji, te je satelit lansiran u studenom 1967 i postavljen u ekvatorijalnu orbitu iznad Brazila.

Rezultat je bila fotografija, koja će biti ponuđena na aukciji, Sjeverne i Južne Amerike, dijela Afrike i Europe, te južni dio Antartike prema Grenlandu prekriven oblacima.

Iako je to fotografija koja oduzima dah, također i dio povijesti, znanstvenici ističu i važnost fotografije za proučavanje meteoroloških uvijeta na planeti.

Zumiranjem na fotografiji visoke rezolucije mogu se vidjeti detalji veličine dvije nautičke milje.  Pošto je fotografija u boji lakše se razlikuju oblaci, zemlja, vegetacija i voda.

Naravno, ova prva fotografija naše planete uvrštena je među najvažnije događaje 20-og stoljeća. Ona je utjecala na razmišljanje javnosti u svim državama i korištena je kao ilustracija  različitih pokreta.

Bloomsbury očekuje da će fotografija postići između 10.000 i 15.000 funti kada bude ponuđena na aukciji u Mayfair-u, London. Početna cijena je određena na 9.000 funti.

Osim ove fotografije, na aukciji pod nazivom “Istraživanje svemira” iz kolekcije Viktora Martina-Malbureta biti će ponuđene i druge fotografije kao što je prvi korak na Mjesecu.

Fotografije se mogu razgledati od nedjelje 30. listopada, do četvrtka 4. studenog u Bloomsbury Auctions, 24 Maddox Street, London. Pa ako ste u blizini, navratite.

Ovdje možete preuzeti katalog aukcije.