Pismo Paula McCartneja kandidatu za Beatlese na aukciji

Pismo koje je uputio Paul McCartney 12 kolovoza 1960, jednom od kandidata za bubnjara u Beatlesima, pronašao je sretni nalaznik u jednoj knjizi za posjeta sajmu automobila u Bootle-u, Liverpool.

McCarney nudi bubnjaru audiciju i ukoliko se pridruži Beatlesima, mora biti spreman na skoro putovanje u Hamburg. “Troškovi plaćeni 18 funti po tjednu za dva mjeseca” piše McCartney “Ukoliko ste zainteresirani nazovite Jacaranda klub”.

Ovo pismo otkriva nove činjenice o ranoj povijesti Beatlesa i ovo je jedan od prvih slučajeva da se sastav naziva Beatlesima. Nije poznato kome je pismo upućeno, niti kada je audicija bila održana.

Tri dana kasnije, 15. kolovoza 1960, Beatlesi (John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, i Stuart Sutcliffe, zajedno s bubnjarom Pete Bestom) otputovali su u Hamburg, gdje su svirali gotovo dva mjeseca.

Prije pronalaska ovog pisma, nije bilo je poznato da su Beatlesi tražili petog člana tako blizu odlaska u Hamburg.  Best je otišao iz Beatlesa dvije godine kasnije kada ga je zamijenio Ringo Starr.

Očekuje se da će pismo postići između 7.000 i 9.000 funti na aukciji u Christie’s 15. studenog pod nazivom „Rock and Pop Memorabilia“. Unutar aukcije pismo je jedno od važnijih predmeta između 30 grupa ponuđenih u vezi s Beatlesima kao grupom  i individualnim članovima.