Tamna strana aukcija kineskih antikviteta: umjetno dizanje cijena, krivotvorine, neplaćeni računi

Kineska umjetnost i antikviteti an aukcijama postižu cijene od tri do 30 puta veće od procijenjene vrijednost i u SAD-u i u Hong Kongu. Ali kao i uvijek postoje problemmi, krivotvorene slike, podizanje cijene tokom aukcije od prodavača ili umjetnika, visoke cijene za osrednju umjetnost gdje postoji sumnja u legalni transpef novca prilikom ucjena. Ali najgore u svemu je neplaćanje visoko postignutih cijena.

Aukcijska kuća Bainbridge’s Auctions koja je prodala vazu, pronađenu u jednoj kuću u blizini Heathrowa, London tokom obnove za 70 milijuna dolara (što je ukupno 86 milijuna dolara s premijama i porezom na dodanu vrijednost), do sada je uspjela naplatiti samo oko 3 milijuna dolara.

Inače Bainbridge’s Auctions je procijenila vazu između 1,3 i 2 milijuna dolara, dok je postignuta cijena na aukciji u prosincu prošle godine došla do 86. U tom trenutku to je bila najviša cijena postignuta za neki predmet od porculana, te najviša cijena za neku kinesku umjetninu. Također je bila i na 11. mjestu najskupnjih umjetničkih predmeta ikad prodanih na aukcijama. Pobjednik aukcije je bio kineski sakupljač umjetnina koji je pokušao nedavno prije kupiti sličnu vazu na aukciji u Hong Kongu.

Kako je vaza dospjela do Engleske je misterij, ali prodavači s urekli da je u posjedu njihove obitelji barem od 1930-tih. Vjerojatno ju je netko od francuskih ili engleskih vojnika ukrao iz carske palače tokom Drugog opijumskog rata 1850-tih godina.

Prema jednom NPR (National Public Radio) izvješću, Kinesko udruženje aukcionera tvrdi da 40% prodanih predmeta na kineskim aukcijama koji su postigli cijenu višu od 1,5 milijuna dolara na nije plaćeno šest mjeseci kasnije.