Zub Johna Lennona na aukciji

Ukoliko malo više pratite kolekcionarstvo, vjerojatno znate da je kosa poznatih jedna od najjačih sakupljačkih niša. Međutim ukoliko smatrate da je sakupljanje kose slavnih barem malo čudno, onda pogledajte što će se uskoro pojaviti na aukciji u Stockportu, Velika Britanija.

Uz mnoge ostale predmete je i zub Johna Lennona, originalni “predmet” iz usta jednog od velike četvorke.

John Lennon dao je zub prijašnjoj domaćici Betlesa Dot Jarlett dok je radila za njih u apartmanima Kenwood u Surreyu kasnih 1960-tih. Pošto je znao da je njezina kćer veliki fan Beatlesa, rekao joj je da ga da svojoj kćeri “kao suvenir” nakon što ga je izvadio u kuhinji.

Zub će biti na aukciji u Stockportu 5. studenog.

Sin gospođe Jarlett je izjavio da je Lennon dao njezinoj majci kutnjak  zamotan u papir da ga baci, ali je poslije rekao da ga da kćeri kao suvenir. “Mi smo osjećali da je to veoma osobno i moja majka ga je dala mojoj sestri koja ga je sačuvala.”

Zub dolazi sa certifikatom kojeg je potpisala gospođa Jarlett. Ona je već prije proadala predmete u vezi s Beatlesima, kao što je jakna koju je nosio John Lennon na Rubber Soul albumu.

“Bio je vrlo darežljiv prema mojoj majci”, rekao je gospodin Jarlett, “Smatrao ju je obitelji zato što nikad nije imao veliku obitelj i bvolio je moju majku. Zvao ju je tetkom Dot.”

Iz aukcijske kuće Omega Auctions koja prganizira aukciju izjavili su da je to jedan od najljepših i najčudnijih predmeta kojih su ikad imali an aukciji. “Vrlo teško je odrediti pravu vrijednost ovakvog predmeta. Očekujemo barem 10.000 funti, ali ovakvi rijetki predmeti su nepredvidljivi i poznato je da mogu postići i šesteroznamenkastu brojku.” izjavila je Karen Fairweather iz Omega Auctions.

Ovo nije jedini, recimo to tako, čudniji predmet koji se prodaje u vezi Johna Lennona. Na internetu možete pronaći i upotrebljene plahte s kreveta iz hotela Whittier u Detroitu. Beatlesi su u tom hotelu spavali za vrijeme inaguracijske turneje po SAD. Kako je zabilježio direktor hotela u to vrijeme,  Jimmie Hawkins, Beatlesi su bili smješteni u apartmanu broj 1556 6. rujna 1864, nakon što su svirali na Olympia Stadium u Detroitu. Četvorka se prijavila u noći u 1:17, a odjavila slijedeće popodne u 14:05. Ukoliko želite kupiti ovaj jedinsten primjerak podsjetnika na Beatlese morati ćete izdvojiti 595 funti za komplet.