Utrka oldtimera od Londona do Brightona

Vikend od 4. do 6. studenog je rezerviran za London to Brighton Veteran Car Run. Ova povijesna utrka prvi puta se održala 1896 i poznat je kao najdugovječniji reli na svijetu. Ova utrka je imala 500.000 gledatelja prošle godine počinje u nedjelju 6. Studenog, kada najstariji automobil utrke kreće u zoru kao prvi iz Hyde Parka.

U sklopu događanja jedan od sponzora utrke Bonhams Auctions održati će aukciju pod imenom Veteran Motorcar and Automobilia Sale na kojoj će se pojaviti priličan broj zanimljivih automobila.

oldtimer_slika1Izdvajamo 112 godina stari Panhard-Levassor Type 6hp Wagonette iz 1899 za kojeg je očekivana cijena između 130.000 i 150.000 funti. Francuska firma je razvila Système Panhard, u osnovi izgled modernog automobila i M2F 6hp Wagonette je izvanredan primjer tog razvoja. Automobil će sudjelovati i u ovogodišnjoj utrci, tako da je bolje da kupac pripremi šešir, rukavice i naočale kako bi se mogao ponosno provesti na, nećemo reći „novom automobillu“ , nego  svojoj zadnjoj kupnji.

oldtimer_slika2Najstariji automobil na aukciji je 133 godina star šesterosjed Fisson 8hp s dvocilindarskim motorom iz 1898. Predviđena cijena koju bi trebao postići na aukciji je između 150.000 i 170.000 funti i također je prijavljen za sudjelovanje u utrci od Londona do Brightona. Za ovaj automobil se vjeruje da je jedini preostali primjerak na svijetu.

oldtimer_slika3Treći automobil kojeg vrijedi izdvojiti s aukcije, a ujedno također sudjeluje u ovogodišnjoj utrci, je rijetki dvosjed Deckert 8hp iz 1902 za kojeg je procjena da će se prodati za iznos između 50.000 i 70.000 funti.

Kao zanimljivost, svi koji završe utrku biti će nagrađeni sa ljutim gulašem i kuhanim vinom.

Naravno preporuka vrijedi, pa ako budete u Londonu u to vrijeme, posjetite Hyde Park i razgledajte zanimljive oldtimere i njihove vlasnike koji naravno dolaze obučeni u odjeću iz vremena kada su njihovi ljubimci bili jedina prometala na motorni pogon na cestama. Sigurno će i na startu biti gulaša i kuhanog vina.