Na prodaju najstarija marka na svijetu i to ručne izrade

Izuzetno rijetka ručno izrađena poštanska marka iz 1680/81 godine iz London Penny Post je značajni korak u razvoju pošte Velike Britanije.

Poštanska marka će se naći u Sotheby’s kao prije neregistrirani primjerak najranije verzije originalne Dockwra ručno izrađene marke, takozvane “Murray’s Post” na aukciji koja će se održati sredinom prosinca.

Označavajući ključni razvoj u poštanskoj povijesti, trokutasta ručno izrađena marka procijenjena je na 15.000 do 20.000 funti. Marka je korištena u prvoj pošti, koju su osnovali William Dockwra i Robert Murray u Londonu 1680 godine, te je ova marka starija od Penny Black za 160 godina. Za cijenu od 1 penija pošta je garantirala isporuku pisma bilo gdje u Londonu i najbližoj okolici unutar četiri sata. Originalne Dockwra marke su izuzetno rijetke, samo jedna “Murray” marka je zabilježena u privatnm vlasništvu, ostale su u vlasništvu institucija. Marka koja će biti na aukciji nalazi se na pismu koje je uputio pravnik iz Londona, William Farmerie, političaru Sir Johnu Reresby-u u njegovu kuću u novom dijelu Londona zvanom Leicester Fields (danas Leicester Square).

Dr Gabriel Heaton iz Sotheby’s je izjavio kako je to bilo jedno obično pismo, ali poslano neobičnim poštanskim sustavom, Londonskim Penny Postom, koje je predstavljao komunikacijsku revoluciju. Nedavno otkrivena Dockwra marka, koja nosi oznaku “T” u centru prema uredu za sortiranje Temple, je jedinstvena. Postoje samo četiri Dockwra marke u rukama privatnika i ovo je prva koja se pojavljuje na aukciji u posljednih deset godina.