Kovanica s Krete prodana za nevjerojatnih 300.000 funti

Na aukciji održanoj ovaj tjedan (24. listopada) londonski numizmatički specijalisti Morton & Eden postigli su neke nevjerojatne rezultate.

Najveću cijenu postigla je kovanica  iz Krete datirana u 330 do 270 godina prije nove ere.

Avers prikazuje jednu od Zeusovih ljudskih ljubavnica, Europu, koja polugola sjedi okrenuta prema drvetu sa deblom u obliku bikove glave. Desnom rukom drži veo iznad glave, dok lijevom u krilu drži orla s raširenim krilima.

Revers prikazuje bika (ili kravu, ne vidi se dobro, ali pretpostavljamo da zbog kulture je ipak bik) koja je okrenuta na lijevo s glavom kako bi otjerao insekta (obad ili muha) ispod lijeve stražnje noge. Težinom od 11,52 grama ovo je najbolja od samo tri poznate kovanice iz Gortyne koja prikazuje Europu i Zeusa kao dva različita simbola, orla i bika.

Kovanice iz tog doba uglavnom su prekovane kovanice iz drugih zemalja koje su na Kretu donijeli plaćenici  prilikom povratka. Zbog toga je normalno pronaći kovanice u različitim stanjima s tragovima pravog kovanja koji interferiraju s kretskom mitologijom.

Ova kovanica na sebi nema tragove kovanja i izvanredno je uščuvana.

Iako je kovanica  prije aukcije procijenjena na 60.000 do 80.000 funti, impresionirala je učesnike aukcije koji su cijenu digli u nemoguće visine za takve kovanice – 300.000 funti.