Stari molitvenik otkrio tajne Arhimedova genija

Knjiga, poznata kao Arhimedov palimpsest, bizantski je molitvenik iz 13. stoljeća koji je napravljen od stranica nekoliko ranijih rukopisa, od kojih je jedan predstavljao Arhimedove rasprave kopirane u 10. stoljeću u Konstantinopolisu. Molitvenik je 1906. otkrio danski stručnjak za Arhimeda Johan Ludwig Heiberg.

U 13. stoljeću materijal za knjige je bio vrlo rijedak i skup. Za pisanje se često koristila koža ovaca. Stoga je bilo uobičajeno da se stari rukopisi izbrišu i preko njih napišu novi. Takve knjige nazivaju se palimpsestima.

Budući da je originalni tekst o Arhimedovim radovima bio izbrisan, Heiberg je uspio pročitati tek neke njegove dijelove, no ne i one najznačajnije. Nedugo nakon što ju je istražio knjiga je nestala da bi se konačno 1998. pojavila na aukciji u New Yorku, gdje je u znatno lošijem stanju prodana za dva milijuna dolara. Anonimni kupac pohranio ju je u muzeju Walters Art Museum u Baltimoreu gdje su na njoj radili brojni stručnjaci i restauratori.

Pomoću multispektralnih i rendgenskih snimanja kojima su bilježeni tragovi željeza u tinti, znanstvenici su, među ostalim, otkrili da je slavni matematičar još u trećem stoljeću prije Krista razmišljao o konceptu beskonačnosti koji je preteča kalkulusa, odnosno područja matematike koje se bavi funkcijama, derivacijama i integralima. Povjesničari znanosti uglavnom su do sada smatrali da je taj koncept plod umova 19. stoljeća. Urednik knjige Michael Sharp kaže da u nekim svojim teoremima Arhimed iznosi tvrdnje koje su vrlo slične matematičkim metodama 16. i 17. stoljeća što su prethodile kalkulusu.

‘Budući da je koncept stvarne beskonačnosti bio ključan za sva kasnija istraživanja u matematici i fizici, ovo je vrlo važno otkriće’, rekao je Sharp.

Palimpsest također sadrži Arhimedov traktat o Stomakionu, zagonetki koja spada u oblast kombinatorike, matematičke grane koja proučava na koliko se načina jedan problem može riješiti. Zadatak Arhimedova Stomakiona jest otkriti na koliko se načina 14 oblika slagalice može složiti tako da čine kvadrat. Godine 2003. matematičari su utvrdili da je točan odgovor – 17.152. Prije otkrića Stomakiona vjerovalo se da je kombinatorika nastala u 17. ili 18. stoljeću.

Uz Arhimedove teze u knjizi su otkriveni i tekstovi atenskog govornika Hiperida te izgubljeni komentari na Aristotelove Kategorije iz drugog stoljeća.

IZVOR: Tportal