U Libiji ukradeno neprocjenjivo “Blago Bengazija”

Banda libijskih pljačkaša ukrala je neprocjenjivu kolekciju zlatnih i srebrnih kovanica za koje se vjeruje da pripadaju dobu Aleksandra Velikog. Kolekcija nazvana „Blago Bengazija“ sadržava oko 7.700 različitih kovanica. Vrijednost ukradenih predmeta teško je procijeniti, međutim jedna kovanica iz Kartage prodana je nedavno u Parizu na aukciji  za više od 300.000 eura.

Jedan od ukradenih srebrnjaka

Pljačka je izvršena bušenjem kroz betonski strop trezora Nacionalne banke u Bengaziju i već sada smatra se jednom od najvećih u povijesti arheologije.

Iako je u početku smatrano da je pljačka povezana s pokretom za oslobođenje Libije od Moamera Gadafija, sada je očito da je to organizirala grupa koja je vrlo dobro znala što treba ukrasti. Pljačkaši su ostavili manje vrijedne predmete i koncentrirali se na blago.

Osim kovanica, ukradeni su još neki artefakti, kao što su figurice od bronce, stakla i slonovače, kao i nakit i medaljoni.

Prvi tragovi vode u susjedni Egipat, gdje je jedan od seljaka pokušao prokrijumčariti 503 zlatnika i zlatnu statuu kroz luku Aleksandrije, ali za sada nije pronađen.

Većina „Blaga Bengazija“ bila je na Libijskom tlu nakon što je otkrivena između 1917 i 1922 godine iz hrama Artemisa u Cireni, antičkom rimskom gradu, danas na Libijskom teritoriju poznatom kao Shahat.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, većina blaga bila je izložena u Rimu, međutim vraćena je u Libiju 1961 i pohranjena u banku.

Kolekcija nikada nije do kraja istražena i predstavlja ogromni gubitak za libijsko povijesno naslijeđe.

IZVOR: Daly Mail, FoxPhilly