10 najskupljih podsjetnika na kralja popa (1)

Michael Joseph Jackson (Gary, Indiana, 29. kolovoza 1958. − Los Angeles, Kalifornija, 25. lipnja 2009.), bio je američki pop glazbenik, čiji je kontroverzni osobni život bio dio pop kulture zadnje četvrtine 20. stoljeća.

Rođen je u brojnoj glazbenoj obitelji Jackson i sedmo je od od devetoro djece. Debitirao je na profesionalnoj glazbenoj sceni s jedanaest godina kao član sastava Jackson 5. Solo karijeru započeo je1971. godine dok je još uvijek bio član sastava. U kasnijim godinama, u javnosti je često nazivan “Kraljem popa”. Pet njegovih solo studijskih albuma jedni su od najprodavanijih glazbenih materijala na svijetu: Off the Wall (1979.), Thriller (1982.), Bad (1987.), Dangerous (1991.) i HIStory (1995.). Početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, postao je dominantna figura u popularnoj glazbi i prvi afroamerički zabavljač koji je stekao jaki publicitet na MTV-ju. Popularnost video spotova njegovih pjesama koji su prikazivani na MTV-ju kao što su “Beat It”, “Billie Jean” i “Thriller” − poznati po transformaciji video spota u umjetničku formu i promidžbeni alat pomoglo je relativno mladoj televiziji stjecanje ugleda. Video spotovi pjesama kao što su “Black or White” i “Scream” produžili su Jacksonovu popularnost i tijekom devedesetih. Sa scenskim nastupima i video spotovima, Jackson je popularizirao veliki broj fizički kompliciranih plesačkih tehnika kao što su robot i moonwalk. Njegov svojstven glazbeni zvuk utjecao je na mnoge hip hop, pop i moderne ritam i blues izvođače.

Jedan je od nekoliko umjetnika koji su uvršteni u Rock and Roll kuću slavnih dva puta. Vlasnik je nekoliko Guinnessovih rekorda (među kojim i rekorda za “Najuspješnijeg zabavljača svih vremena” i 13 Grammyja. Do sada je izdao 13 singlova koji su bili na prvom mjestu ljestvice Billboard Hot 100, više nego bilo koji muški izvođač. Prodao je više od 750 milijuna primjeraka svojih albuma. Jacksonov jako poznati privatni život zajedno s njegovom uspješnom karijerom čini ga dijelom popularne kulture posljednja četiri desetljeća i jednim od najpoznatijih muškaraca na svijetu.

Preminuo je desetak dana prije koncerta u sklopu svoje povratničke turneje u londonskoj O2 areni za koju je bilo rasprodano svih 50 koncerata. Prvi je trebao biti održan 13. srpnja 2009., a završili bi u proljeće 2010. godine.

Donosimo listu 10 najskupljjih podsjetnika na  kralja popa, prema zadnjoj postignutoj cijeni od najmalje prema najvećoj:

10. Rukavica s turneje “Victory tour” – 192.000 dolara

1984 godine vidjeli som zadnju turneju Jacksons 5 prije raspada grupe. Izvedeno je 55 koncerata i vidjelo ih je približno 2 milijuna gledatelja u SAD i Kanadi. Michael je pjevao gotovo sve glavne vokale na turneji.

Kao dio odjeće, Jackson je nabavio pet ručno izvezenih rukavica ukrašenih Swarovski kristalima, nakon što je sličnu nosio u specijalnoj TV emisiji za 25 godišnjicu Motowna. Jedna od rukavica je prodana na aukciji u Julien’s u lipnju 2010 za 192.000 dolara. Ova cijena višestruko je nadmašila procjenu prije aukcije od 20.000 do 30.000 dolara

9. Rukavica s American Music Award iz 1984 – 196.800 dolara

Prva crna rukavica koju je Jackson nosio pojavila se na dodjeli muzičkih nagrada (American Music Award) 1984 godine,  kada je osvojio osam  nagrada za svoj album „Thriller“. Rukavica je cijela bila prekrivena crnim Swarovski kristalima. Rukavicu je kasnije dobio na poklon David Smithee terminalno bolesni 14-to godišnji dječak koji je upoznao Jacksona u sklopu  dobrotvorne udruge Brass Ring of Tulsa.

Rukavica je prodana na aukciji u Julien’s u lipnju 2011 za 196.800 dolara.

8. Odijelo iz Apollo kazališta – 209.100 dolara

Zadnja izvedba u živo koji je izveo Michael Jackson dogodila se 2002 u sklopu kampanje za prikupljanje sredstava za izbornu kampanju Demokratske stranke SAD u obnovljenom Apollo kazalištu.

24. travnja 2002 Jackson se popeo na pozornicu i izveo svoju pjesmu „Dangerous“, te je nosio crno vuneno odijelo šiveno po mjeri, šešir, crvenu košulju s bijelim šarama i crnu kravatu.

Kostim sa zadnje izvedbe je bio poklon kolegi s nastupa kako bi se proslavio njegov nastup, a prodan je na aukciji u Julien’s u studenom 2009 za cijenu od 209.100 dolara.

7.  HIstory crna rukavica i bandaža – 216.000 dolara

Iščekivanje objavljivanja devetog studijskog albuma Michalea Jacksona pratila je kontroverza kao i velika 30 milijuna dolara teška reklamna kampanja. Jackson je snimio 4 minutni reklamni film za vrijeme medenog mjeseca s Lisom Marie Presley 1994 godine, u kojem se prikazuje otkrivanje monumentalnog spomenika Jacksonu u Budimpešti.

Crna rukavica ukrašena crnim kristalima i bijela bandaža za podlakticu nošena za vrijeme snimanja filma prodana je na aukciji u Julian’s u listopadu 2010 za 216.000 dolara.

Nadamo se da Vas je ovaj tekst podsjetio na kralja popa i blještavilo koje ga je pratilo. U nastavku donosimo ostatak liste najskupljih podsjetnika na Michaela Jacksona.