Umjetnost putuje svijetom

Rista Miletić, ecc.

Već i mala djeca znaju da je kartofilija sakupljanje razglednica. Milijuni razglednica su do današnjeg dana štampani unatrag nešto više od jednog stoljeća i putovale svijetom noseći poruke prijateljstva, ljubavi, vjere… Motiva je pak isto koliko nam je i prirodno okruženje a pasioniranim sakupljačima se vrlo teško odlučiti da li će motiv biti: gradovi (ili samo jedan grad), insekti, biljne i životinjske vrste, arheološki lokaliteti i kompleksi, historijski spomenici, vjerski objekti: katedrale, manastiri, sinagoge, džamije ili interijeri istih, zatim stari automobili, arheološki materijal, numizmatičke razglednice, filatelističke razglednice itd.. da ne nabrajamo više jer kraja nema.

Tiraži razglednica koji su u svitanje ove oblasti sakupljanja bili minimalni, a tokom desetljeća te prve štampane, nepažnjom ili namjerno uništavane ili postale neupotrebljive za kolekcionare vremenom su povećavani na desetine i stotine tisuća primjeraka. Nuđene po simboličnim turističkim cjenama putnicima, turistima a služile su kao i danas da se osim uobičajenih sjećanja pokaže prijatelju, rođaku gdje je to dotični bio sam ili s obitelji.

Ne tako davno, Jadransko more sa svojim zvučnim turističkim centrima (Dubrovnik, Tivat, Makarska, Cavtat, Hvar, Korčula, Brač, Poreč, Savudrija…) je mnogima bilo nedostupno. Sretnici koji bi na neki način bilo sindikalno ili pak uz veliko odricanje stigli do tog mora imali su običaj napisati: “… Mnogo srdačnih pozdrava sa lijepog plavog Jadrana…..”, a razglednica je onda šetala od ruke do ruke da se bolje vidi gdje smo mi to tamo bili…..

U ovoj oblasti kolekcionarstva ipak nije sve rečeno. Ekskluzivo predstavljamo novi tip razglednice koja je postala predmet sakupljanja. Za nju postoji samo jedna definicija: EKSKLUZIVNA I UNIKATNA. Prije svega ona se ne štampa. Ona je ručno rađena od strane umjetnika: akademskog slikara, slikara, naivca, samoukog slikara .. i kao takva predstavlja malo umjetničko djelo. Vrlo jednostavno. U tamo nekoj knjižari u nekoj zemlji kupi se “POSTKARTEN BLOK” u kojem se nalazi 20 do 40 “bianco” obrazaca razglednica dimenzija 10,6 x 14,8 cm, na akvarel papiru od 250 grama. Na poleđini je već odštampano mjesto za adresu, za poštansku marku, za prigodni pozdravni tekst… Preostaje samo uređenje prednje strane. I sada umjetnici preuzimaju stvar u svoje ruke…

A tehnika? To je: akvarel, tempera, tuš, olovka, kolaž ili kombinacija ovih navedenih načina oslikavanja. Ne treba zanemariti ipak činjenicu da se ove uvjetno rečeno minijature ne mogu raditi u tenici ulja, a baš tu tehniku najviše koriste suvremeni ali i oni slikari prethodnih generacija. Akvarel i tempera su djela koja se rade “u potezu”, brzo i stvaranje umjetničkog djela je vrlo kratko. (Znalci kažu da se akvarel mora izraditi za maksimalno 1 sat) I tu umjetnost dolazi do izražaja. Što se tiče motiva izrade ovih minijatura ne zahtijeva se, ukoliko je narudžba u pitanju, odstupanje od svog stila. Naprotiv. Razigranost kista ovdje može doći do izražajaj ali sa više preciznosti i više detalja.

Tko ne bi poželio imati u svojoj zbirci jedno ovakvo “mini” umjetničko djelo sa autorizacijom recimo: Ivana Generalića, Mirka Račkog, Ivana Rabuzina, Milića od Mačve, Cuce Sokić, Olje Ivanjicki, Tatjane Pajević, Ljube Popovića, Ivana Lackovića, Dade Đurića….?

Što dalje? Napisali ste poruku, nalijepili poštansku marku, a i adresa je tu? Treba “hrabrosti” da se umjetnost ubaci u poštanski sandučić. Da li će stići do odredišta? Ipak je to unikat sa originalnim potpisom autora?
Razglednica kao takva da bi opravdala svoje ime mora “putovati”, a na samom pošiljatelju je da li će je “poslati” ili je kuvertiranu poslati, ali to je već onda slika u kuverti, a ne razglednica?

Nova oblast kartofilije je već pustila svoje korjene. Tko hoće i razglednicu i umetnost sada mu se pruža prilika. Ne treba ipak zanemariti činjenicu da su i umjetnici “živa bića” i da od nečega trebaju živjeti. Ovaj tip razglednice ima i svoju cijenu. Koliku- to ćete sami utvrditi. Sve ovisi od toga tko je u potpisu jer je u ovom slučaju on “trade mark”.

Putovanje je počelo. Kod nas sa zakašnjenjem, ali ne velikim. Pojedince će obradovati i oplementiti, umjetnika stimulirati. A motiv? Prepustimo to ipak imaginaciji maestra zasad, a možda će netko raditi i po narudžbi…?

Slijedeće prezentirane razglednice su putovale:

“U dvorištu”, autora Jane Žolnaja, škola naive iz Kovačice, tehnika olovka. Rođen u Kovačici.

“Lord Crisha and Radha”, autorica je akademska slikarica Scarlett
Baptista Nikitović, radi na fakultetu likovnih umjetnosti Bombaj, Indija. Rođena u Bombaju, tehnika tempera.

“Akt”, autor je akademski slikar Mića Veličković Miveli. Rođen u Ljubljani, radi na “Akademia de belle arte ” Napulj, tehnika tuš.

“Cvijeće pod prozorom”, autorica je akademska slikarica Tatjana Pajević. Rođena u Beču, živi i radi u Dusseldorfu, tehnika akvarel.

Prevela: Dubravka Martinović