Rijetka mapa iz američke revolucije

Sredinom studenog Christie’s u New Yorku će ponuditi izuzetno rijetku mapu, crtanu rukom,  iz doba američke revolucije u sklupu njihove jesenske aukcije “Fine Printed Books and Manuscripts including Americana”. Ovo je jedina takva poznata mapa u privatnom vlasništvu od svega pet ukupno poznatih. Sve ostale su ili u državnom vlasništvu ili u nekim javnim knjižnicama. Procijenjuje se da će mapa postići cijenu između 1.000.000 i 1.500.000 dolara.

Ovu mapu napravio je u New Yorku, kartograf  Charles Auguste de Gironcourt 1780 godine. Sama mapa ima 12 stranica, veličine 2,1×2 metra i na njoj su vrlo detaljno ucrtane brojne bitke i druge vojne aktivnosti tokom ranijih godina američke revolucije. Ručno crtana tintom i vodenim bojama mapa pokazuje razmještaj trupa, posebnosti terena, gradove i druge izrađene strukture kao što su mostovi i putevi u New Yorku, New Jerseyu, Long Islandu i duž zaljeva Chesapeake Bay.

Na aukciji će biti ponuđena na prodaju i mapa istog autora koja pokazuje utvrde, pozicije trupa i brodiva u okolici grada Charlestona za vrijeme opsade i predaje 12. svibnja 1780. godine. Njezina veličina je oko 60 x 50 cenitmetara i očekuje se da će postići cijenu između 100.000 i 150.000 dolara.

Charles Auguste de Gironcourt rođen je u gradu Epinal u pokrajini Lorraine, Francuska 1756 godine. Pridružio se Hessian trupama (Njemačkim) u svibnju 1777 godine na putu za Ameriku. Tokom revolucije napredovao je, te je služio kako zamjenik generala od 1781 do 1782 godine. Naslijedio je prvog kartografa u trupama Hessian, kapetana Reinharda Jacoba Martina u inžinjerskoj kompaniji pri zapovjedništvu. Nastavio njegov rad na zabilježavanju kritične uloge Hessian trupa u američkom ratu za nezavisnost.