10 najskupljih podsjetnika na kralja popa (2)

prethodnom članku prkazali smo donji dio ljestvice najvrijednijih podsjetnika na kralja popa Michaela Jacksona. Sada nastavljamo s listom i predstavljamo gornji dom najvrijednih predmeta koji prate uspomenu na nedavno preminulog pjevača.

6. Crna jakna s turneje BAD – 270.000 dolara

Prva solo turneja Michaela Jacksona dogodila se 1987 godine, kao nastavak izdanja albuma BAD. Trajala je 16 mjeseci, izvedeno je 123 koncerta koje je vidjelo 4,4 milijuna obožavatelja u 15 zemalja. Turneja je postavila svjetske rekorde u zaradi i broju posjetitelja svih vrmena.

Jedan od Jacksonovih kostima bila je i crna jakna s puno traka i zakovica koju su kreirali Michael Bush i Dennis Tompkins, oba dizajneri kostima. Nakon turneje jaknu je potpisao Jackson i donirao u dobrotvorne svrhe.

Zadnja prodaja jakne bila je na aukciji u Julian’s 2009 za 270.000 dolara

5. Plakat  „Bad“ i riječi „we are the world“ – 270.600 dolara

Prvi od  samo dva potpisana predmeta na listi je originalni plakat iz prodavaonice ploča BAD iz 1985. Slijedeće godine Jackson je potpisao plakat i dopisao riječi humanitarne pjesme „We are the World“ koju je napisao u suradnji s Lionel Richie-om.

Plakat se pojavio na aukciji u Juliens’ u lipnju 2011 s procijenjenom vrijednošću između 3.000 i 5.000 dolara, međutim prodan je za nevjerojatnih 270.600 dolara.

4. Potpisana košarkaška lopta – 294.000 dolara

Vjerojatno najneočekivaniji predmet na listi je košarkaška lopta koju su potpisali Jackson i košarkaška legenda Michael Jordan za vrijeme snimanja videa „Jam“ 1992 godine. Video prikazuje Jacksona kako uči plesu Jordana, dok Jordan uči Jacksona kako igrati košarku, te je memento na talente dvojice američkih ikona 1980/90-tih godina.

Potpisana lopta pojavila se na aukciji u Juliens’ u listopadu 2010 s procjenom na 600 do 800 dolara, međutim prodana je za zadivljujućih 294.000 dolara

3. Rukavica s turneje BAD – 330.000 dolara

Rukavica na jednoj ruci je jedan od najprepoznatljivijih Jacksonovih zaštitnih znakova, i vrlo traženi predmeti svih kolekcionara o Michaelu Jacksonu. Ovaj primjerak je jedna od četiri rukavice napravljena za dugotrajnu svjetsku turneju za promociju albuma BAD. Turneja je trajala 128 dana. Na bijelu rukavicu prišiveni su višebojni Swarovski kristali.

Ovu rukavicu Jackson je nosio za vrijeme dijela  turneje po Australiji, na aukciji u Juliens’ prodana je za 330.000 dolara čime je više nego 10 puta premašila procijenjenu vrijednost.

2. Prva Moonwalk rukavica – 420.000 dolara

Najpoznatija rukavica koju je Jackson ikad nosio je također jedna od rijetkih lijevih rukavica koje je upotrebljavao. Ovu rukavicu Jackson je nosio za vrijeme jednog od svojih nezaboravnih nastupa na 25 godišnjici Motowna 1983 godine, kada je izve Beat It. Tada je prvi puta prikazao „Moonwalk“ u plesu, jedan od svojih zaštitih znakova. Ova predstava je katapultirala Jacksona među najpoznatije i najobožavanije pjevače današnjice.

Legendarnu rukavicu dobio je na poklon član Commodoresa Walter „Clyde“ Orange odmah nakon izvedbe, a ista je prodana na aukciji u Juliens’ za cijenu od 420.000 dolara

1. Crvena Thriller jakna – 1,8 milijuna dolara

Jacksonova crvena jakna je jedna od dvoje koje je nosio za vrijeme snimanja spota Thriller. Ova jakna nije samo njegova najpoznatija odjeća, nego i jedan od najprepoznatljivijih dijelova odjeće 20 stoljeća.

Ovu jaknu koju je Jackson nosio za vrijeme snimanja spota, kojeg je režirao John Landis i koji se smatra remekdjelom muzičkih spotova, dao je kao poklo i primejr za buduće jakne svojim kostimografima  Dennisu Tompkinsu i Michaelu Bushu.

Jackson je nosio identične jakne za vrijeme svakog izvođenja pjesme tokom svoje karijere, ali ova korištena u spotu je najvažnija. Prodana je za rekordnih 1,8 milijuna dolara na aukciji u Juiliens’ u lipnju 2011 i time postala najvrjedniji podsjetnik na Michaela Jacksona.