Action comics broj 1 u kojem je predstavljen Superman prodan za više od 2 milijuna dolara

Zadni dan prošlog mjeseca primjerak prvog broja Action Comics iz 1938 godine, u kojem se prvi puta pojavio Supermana, prodan je za rekordnih 2,16 milijuna dolara čime je postao najskuplji strip na svijetu. Ovo je rekord za kojeg se vjeruje da dugo neće biti oboren.

Strip koji se u godini izdanja mogao kupiti za 10 centi, ponuđen je na internetskoj aukciji njujorške tvrtke ComicConnect s početnom cijenom od jednog dolara i nakon 50 ponuda postigao je rekordnu cijenu. Imena ponuđača i kupca nisu otkriveni, ali se smatra da je ponuđeni broj onaj koji je bio u vlasništvu Nicolasa Cagea i  kojem je ukraden 2000 godine. Nicolas Cage je ovaj broj kupio za 150.000 tisuća dolara otkupio 1997. godine, što znači da je primjerku povećana vrijednost za 1340% ili skoro 21% godišnje. Ovo samo dokazuje koliko se isplati ulagati u antikvitete i kolekcionarske predmete, čak i u doba recesije.

Pretpostavlja se da na svijetu trenutačno postoji samo stotinjak kopija raritetnog prvog izdanja Supermana, dok je broj onih koji su u ”upotrebljivom” stanju daleko manji.

Ovim bi trebalo ažurirati našu listu deset najskupljih stripova svih vremena koju s kojom se možete upoznati ovdje i ovdje.