Predmeti izvađeni s RMS Titanic uskoro na aukciji

Više od 5.000 predmeta čija se vrijednost procjenjuje na preko 189 milijuna dolara biti će ponuđeno na aukciji u Guernsey’s aukcijskoj kući iz New Yorka.

Predmeti među kojima se nalaze i dijelovi servisa za jelo, oplate broda i različiti drugi brodski dijelovi izvađeni su iz olupine pod morem tokom sedam ekspedicija koje je poduzela kompanija za spašavanje RMS Titanic, po odobrenju suda.

Vlasnička kompanija Premier Exibitions sada planira prodati predmete kao zbirku, a rezultati će se objaviti 15. travnja na stogodišnjicu tragedije koja se dogodila na prvom putovanju broda iz Southamptona, Velika Britanija prema New Yorku.

Olupina titanica je pronađena i locirana 1985 godine. Leži na dubini od 4 kilometra, nešto više od 600 kilometara jugoistočno od obale Newfoundlanda u Kanadi.

Službena obavijest o aukciji će očekuje slijedeći mjesec, jer se još uvijek očekuje potvrda suca iz SAD o održavanju aukcije.

Predmeti s Titanika su oduvijek izazivali pažnju sakupljača.

U Bonhamsu je 2005 godine prodan okvir slike napravljen od ostataka Titanika za 16.450 dolara. Okvir od naplavina je napravio Bertram King s broda SS Minia koji je spašavao preživjele.

Rijetki poster White Star Lane Titanika je prodan za 28.200 dolara na istoj aukciji.

Jelovnik za putnike treće klase prodan je za 44.650 dolara. Jelovnik je spasila Sarah Roth u svojoj ručnoj torbici, putnica u trećoj klasi, koju je spasila RMS Carphatia nakon brodoloma.

Brodolom Titanika preživjelo je 710 od 2224 osobe.