IBM 305 RAMAC, prvo računalo s tvrdim diskom

U rujnu 1956. godine IBM je predstavio 305 RAMAC, prvo superračunalo s čvrstim diskom (hard disk drive – HDD). Taj hard-disk bio je težak više od tone, a mogao je pohraniti samo 5 MB podataka.
Radi se o prvom komercijalnom računalu koje je koristilo pokretnu glavu za čitanje hard-diska koji je bio sastavljen od pedeset 610-milimetarskih ploča.

RAMAC je skraćenica od “Random Access Method of Accounting and Control”, a računalo je bilo namijenjeno izvršavanju zadataka za poslovne svrhe i to u stvarnom vremenu.

Prosječno vrijeme pristupa podacima kod ovog čvrstog diska iznosilo je oko 600 milisekundi, što je u tom trenutku izgledalo superbrzo.

Cijena unajmljivanja IBM-ova sustava RAMAC 305 s 350 diskova za pohranu iznosila je mjesečno 3.200 dolara, što je ekvivalent kupovnoj cijeni od 160.000 dolara 1957. u SAD-u. Zanimljivo je također da su inženjeri IBM-a mogli tada proizvesti čak i nešto veći hard-disk od tih 5 MB, međutim odjel marketinga bio je protiv toga jer nisu mogli pronaći kupca kojemu bi trebao veći kapacitet.

Računalo je trebalo biti instalirano u sobu barem 9 x 15 metara. Diskovna jedinica je zauzimala površinu od 1,5 kvadratnih metara, i težio je više od tone. Jedini način premještanja diska bio je uz pomoć odgovarajućeg viljuškara.  Osim diska komponente toga računala su bile bušač kartica, procesorska jedinica, napajanje, konzola za operatera sa čitačem kartica (bušenih) i štampaač.
IBM je reklamirao sustav da može pohraniti podataka kao 64.000 bušenih kartica.
IZVOR: Net.hr, Wikipedia